Szukałem dość długo dobrego przepisu na biszkopt, takiego aby rósł równomiernie, był puchaty i nie za słodki, a przede wszystkim aby dało się z niego zrobić idealny tort dla dzieci. Biszkopt ten łatwo jest pokroić i dzięki dodatkowi w postaci oleju długo pozostaje świeży. Dodatkowo bardzo łatwo jest go barwić barwnikami spożywczymi, co pozwala na tworzenie np. tortów tęczy.

Typ dania Deser
Kolorowe biszkopty

Składniki

Składnniki na tortownicę o średnicy 26 cm

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniacznej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki oleju słonecznikowego
  • szczypta soli

Przygotowanie

  • Białka starannie oddzielam od żółtek i miksuję ze szczyptą soli, pod koniec dodaję stopniowo cukier i ubijam na sztywną pianę.
  • Do piany z białek dodaję po jednym żółtku i miksuję do połączenia.
  • Do jajecznej masy dodaję partiami przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość mieszam łyżką. Na koniec wlewam olej i dokładnie mieszam łyżką. (zawsze w tą samą stronę - nie zmieniam kierunku mieszania!)
  • Tortownicę smaruję margaryną lub masłem, dno wykładam papierem do pieczenia, a boki wysypuję bułką tartą.
  • Masę wylewam do przygotowanej tortownicy, wyrównuję łyżką i wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury 175*C na 50 - 55 minut i piekę do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu wyjmuję tortownicę z pieca, a po 5 minutach zdejmuję obręcz i wykładam do góry nogami na papier do pieczenia, pozostawiam do całkowitego ostudzenia.
  • Zimny biszkopt przekrawam na 2-4 blaty w zależności jak grube warstwy chcę otrzymać. Jaj lepiej jest ciąć ciasto nitką.

Notes

Dla tortownicy o średnicy 23,5 cm dajemy tylko 3/4 podanych ilości składników.
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *