Tradycyjna szarlotka domowa.
Proste ciacho, choć trzeba troszkę się naugniatać. Babcie twierdzą, że smakuje tak samo jakby zrobiły to ich mamy.
To ciasto zawsze na święta znika jako pierwsze 🙂

Składniki
Ciasto
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 250 g margaryny
- 4 jajka
Jabłka
- 2 kg jabłek najlepiej lekko kwaśnych
- 12 łyżeczek cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie
- Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać 3/4 szklanki cukru, cukier wanilinowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 4 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Jedną część zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.
- Jedną część ciasta rozwałkować (najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i przełożyć do prostokątnej formy 20 x 30 cm. Odkleić wierzchnią warstwę papieru. Wstawić do lodówki.
- Jabłka obrać, pokroić na niewielkie plasterki i razem z cukrem, cukrem wanilinowym i cynamonem lekko podsmażyć, tak aby cukier się skarmelizował a jabłka nie rozpadły. Ostudzić.
- Białka z 4 jaj ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać resztę (1/4 szklanki) cukru, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni bez termoobiegu. Formę z ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć jabłka. Przykryć ubitą pianą z białek. Na wierzch zetrzeć na tarce z dużymi otworami część ciasta z zamrażarki.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 60 minut (gdyby w trakcie pieczenia wierzch za bardzo się zrumienił, położyć kawałek folii aluminiowej).
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.