Tradycyjna szarlotka domowa.

Proste ciacho, choć trzeba troszkę się naugniatać. Babcie twierdzą, że smakuje tak samo jakby zrobiły to ich mamy.

To ciasto zawsze na święta znika jako pierwsze 🙂

Typ dania Deser
Kuchnia Polska
Szarlotka

Składniki

Ciasto

  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 250 g margaryny
  • 4 jajka

Jabłka

  • 2 kg jabłek najlepiej lekko kwaśnych
  • 12 łyżeczek cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

  • Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać 3/4 szklanki cukru, cukier wanilinowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 4 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Jedną część zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.
  • Jedną część ciasta rozwałkować (najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i przełożyć do prostokątnej formy 20 x 30 cm. Odkleić wierzchnią warstwę papieru. Wstawić do lodówki.
  • Jabłka obrać, pokroić na niewielkie plasterki i razem z cukrem, cukrem wanilinowym i cynamonem lekko podsmażyć, tak aby cukier się skarmelizował a jabłka nie rozpadły. Ostudzić.
  • Białka z 4 jaj ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać resztę (1/4 szklanki) cukru, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni bez termoobiegu. Formę z ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć jabłka. Przykryć ubitą pianą z białek. Na wierzch zetrzeć na tarce z dużymi otworami część ciasta z zamrażarki.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 60 minut (gdyby w trakcie pieczenia wierzch za bardzo się zrumienił, położyć kawałek folii aluminiowej).
    Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *