Pyszny, lekko orzechowy, kremowy, deser. Podstawowy przepis na tą tartę dostałem od pewnej Pani, wraz z jej lekkimi modyfikacjami. Była bardzo dobra, jednak jak dla mnie trochę za słodka i smak orzechów za bardzo przykrywał delikatny smak śmietanki. Po wielu próbach i modyfikacjach proporcji składników, udało się uzyskać idealne połączenie. Deser zawsze znika jako pierwszy, a o ostatni kawałek potrafią zrodzić kłótnie.

Składniki
Spód
- ok. 300 g ciastek Oreo, Hit lub podobnych przekładanych kremem
- 60 g masła
Krem
- 400 g serka Mascarpone
- 200 g serka Philadelphia
- 2 łyżki gładkiego masła orzechowego
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 tabliczka czekolady z pokruszonymi orzechami
- 200 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
Polewa
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 80 ml śmietany kremówki 36%
Przygotowanie
Spód
- Rozpuszczamy masło.
- Ciastka rozdrabniania blenderem do uzyskania konsystencji pisaku. Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy aż składniki się połączą.
- Masę przesypujemy do okrągłej formy o średnicy 22 cm, wyrównujemy i ugniatamy.
Krem
- Serki , masło orzechowe i cukier puder miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
- Czekoladę siekamy i dodajemy do masy i mieszamy łyżką.
- W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę kremówkę i dodajemy do masy orzechowej i mieszamy delikatnie kilka razy aby połączyć składniki.
- Powstałą masę przekładamy do formy na wcześniej przygotowany spód i wkładamy do lodówki na około 30 min.
Polewa
- Czekoladę siekamy na drobne kawałki.
- W rondelku podgrzewamy śmietanę kremówkę i chwilę przed wrzeniem zdejmujemy z ognia.
- Dodajemy czekoladę do śmietanki i mieszamy aż czekolada się rozpuści i składniki się połączą.
- Polewę powoli, łyżką wlewamy na ciasto w formie i wyrównujemy.
- Wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Podajemy schłodzone.