Pyszny, lekko orzechowy, kremowy, deser. Podstawowy przepis na tą tartę dostałem od pewnej Pani, wraz z jej lekkimi modyfikacjami. Była bardzo dobra, jednak jak dla mnie trochę za słodka i smak orzechów za bardzo przykrywał delikatny smak śmietanki. Po wielu próbach i modyfikacjach proporcji składników, udało się uzyskać idealne połączenie. Deser zawsze znika jako pierwszy, a o ostatni kawałek potrafią zrodzić kłótnie.

Typ dania Deser
Kuchnia Amerykańska
Kremowa tarta z masłem orzechowym

Składniki

Spód

  • ok. 300 g ciastek Oreo, Hit lub podobnych przekładanych kremem
  • 60 g masła

Krem

  • 400 g serka Mascarpone
  • 200 g serka Philadelphia
  • 2 łyżki gładkiego masła orzechowego
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 tabliczka czekolady z pokruszonymi orzechami
  • 200 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej

Polewa

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 80 ml śmietany kremówki 36%

Przygotowanie

Spód

  • Rozpuszczamy masło.
  • Ciastka rozdrabniania blenderem do uzyskania konsystencji pisaku. Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy aż składniki się połączą.
  • Masę przesypujemy do okrągłej formy o średnicy 22 cm, wyrównujemy i ugniatamy. 

Krem

  • Serki , masło orzechowe i cukier puder miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
  • Czekoladę siekamy i dodajemy do masy i mieszamy łyżką. 
  • W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę kremówkę i dodajemy do masy orzechowej i mieszamy delikatnie kilka razy aby połączyć składniki.
  • Powstałą masę przekładamy do formy na wcześniej przygotowany spód i wkładamy do lodówki na około 30 min.

Polewa

  • Czekoladę siekamy na drobne kawałki.
  • W rondelku podgrzewamy śmietanę kremówkę i chwilę przed wrzeniem zdejmujemy z ognia.
  • Dodajemy czekoladę do śmietanki i mieszamy aż czekolada się rozpuści i składniki się połączą.
  • Polewę powoli, łyżką wlewamy na ciasto w formie i wyrównujemy.
  • Wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Podajemy schłodzone.

Podobne przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *