Bardzo efektowne, nietypowe i proste ciasto przypominające zielony mech. Mięsiste ciasto z dodatkiem szpinaku, przełożone kremem mascarpone udekorowane granatem. Zaskakuje nie za słodkim smakiem. Zrobione jest z kilku łatwo dostępnych i tanich składników.

Składniki
Ciasto
- 450 g mrożonego liściastego szpinaku
- 2/3 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki przennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 30% lub 36%
- 4 łyżki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 opakowanie śmietanfiksu
Pozostałe
- granat do dekoracji
Przygotowanie
- Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Miksujemy blenderem na jednolity mus.
- Jajka o temperaturze pokojowej wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy. Ciągle ubijając wlewamy małym strumieniem olej. Dodajemy mus ze szpinaku i miksujemy na małych obrotach miksera do połączenia się składników.
- Przesiewamy mąkę i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ubitych jajek i krótko miksujemy na małych obrotach, tylko do połączenia się składników.
- Masę wlewamy do formy o średnicy 24 cm z dnem wyłożonym papierem i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez ok. 40 - 45 minut do suchego patyczka.
- Przygotowujemy krem. Do misy miksera wkładamy ser mascarpone i śmietankę, dodajemy cukier puder, śmietanfiks i wanilię. Ubijamy przez kilka minut aż masa zwiększy objętość i będzie puszysta.
- Ostudzone ciasto przekrajamy na 2 części. Dolną przekładamy na paterę i wykładamy masę mascarpone. Z górnej części wybieramy zielony środek i układamy na krem (pozostałe pusta kopułka będzie nie potrzebna i można wyrzucić). Dekorujemy granatem.