Bardzo efektowne, nietypowe i proste ciasto przypominające zielony mech. Mięsiste ciasto z dodatkiem szpinaku, przełożone kremem mascarpone udekorowane granatem. Zaskakuje nie za słodkim smakiem. Zrobione jest z kilku łatwo dostępnych i tanich składników.

Typ dania Deser

Składniki

Ciasto

  • 450 g mrożonego liściastego szpinaku
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki przennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 opakowanie śmietanfiksu

Pozostałe

  • granat do dekoracji

Przygotowanie

  • Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Miksujemy blenderem na jednolity mus.
  • Jajka o temperaturze pokojowej wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy. Ciągle ubijając wlewamy małym strumieniem olej. Dodajemy mus ze szpinaku i miksujemy na małych obrotach miksera do połączenia się składników.
  • Przesiewamy mąkę i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ubitych jajek i krótko miksujemy na małych obrotach, tylko do połączenia się składników.
  • Masę wlewamy do formy o średnicy 24 cm z dnem wyłożonym papierem i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez ok. 40 - 45 minut do suchego patyczka.
  • Przygotowujemy krem. Do misy miksera wkładamy ser mascarpone i śmietankę, dodajemy cukier puder, śmietanfiks i wanilię. Ubijamy przez kilka minut aż masa zwiększy objętość i będzie puszysta.
  • Ostudzone ciasto przekrajamy na 2 części. Dolną przekładamy na paterę i wykładamy masę mascarpone. Z górnej części wybieramy zielony środek i układamy na krem (pozostałe pusta kopułka będzie nie potrzebna i można wyrzucić). Dekorujemy granatem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *