Sernik na zimno to prosty i pyszny deser bez pieczenia. Najlepszą porą roku na ten rodzaj sernika to wiosna i lato. Orzeźwiający, o delikatnym smaku serowo-waniliowo-owocowym z kruchym spodem.
Składniki
- 1 kg twarogu sernikowego (1 wiaderko)
- 100 g biszkoptów
- 2 łyżki żelatyny
- 0,5 szkalnki mleka
- 1 szklanka śmietanki 30% lub 36%
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie galaretki
- ulubione owoce do ozdoby (banan, truskawka, brzoskwinia)
Przygotowanie
- Przygotowujemy galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu odejmując około 50 ml wody i odstawiamy do schłodzenia.
- Na dno tortownicy o średnicy 26 cm układamy papier do pieczenia i układamy biszkopty tak aby zakryć całe dno.
- Mleko gotujemy i po doprowadzeniu do wrzenia wsypujemy żelatynę i mieszamy aż do całkowitego jej rozpuszczenia.
- Do dużej miski wkładamy twaróg, dodajemy śmietanę, cukier wanilinowy i mieszamy łyżką.
- Do jeszcze ciepłego mleka z żelatyną dodajemy klika łyżek masy serowej i mieszamy aż do połączenia się składników, następnie wymieszane mleko z masą dodajemy do pozostałej masy serowej i mieszamy do połączenia się składników.
- Masę wykładamy na spód z biszkoptów i wstawiamy do lodówki na pół godziny, aby sernik lekko stężał i galaretka zdążyła się schodzić.
- Owoce kroimy na mniejsze kawałki. Wyjmujemy sernik z lodówki i wciskamy lekko w niego pokrojone owoce. Łyżką wlewamy powoli galaretkę i wstawiamy z powrotem do lodówki do całkowitego stężenia.