Sernik na zimno to prosty i pyszny deser bez pieczenia. Najlepszą porą roku na ten rodzaj sernika to wiosna i lato. Orzeźwiający, o delikatnym smaku serowo-waniliowo-owocowym z kruchym spodem.

Typ dania Deser

Składniki

  • 1 kg twarogu sernikowego (1 wiaderko)
  • 100 g biszkoptów
  • 2 łyżki żelatyny
  • 0,5 szkalnki mleka
  • 1 szklanka śmietanki 30% lub 36%
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie galaretki
  • ulubione owoce do ozdoby (banan, truskawka, brzoskwinia)

Przygotowanie

  • Przygotowujemy galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu odejmując około 50 ml wody i odstawiamy do schłodzenia.
  • Na dno tortownicy o średnicy 26 cm układamy papier do pieczenia i układamy biszkopty tak aby zakryć całe dno.
  • Mleko gotujemy i po doprowadzeniu do wrzenia wsypujemy żelatynę i mieszamy aż do całkowitego jej rozpuszczenia.
  • Do dużej miski wkładamy twaróg, dodajemy śmietanę, cukier wanilinowy i mieszamy łyżką.
  • Do jeszcze ciepłego mleka z żelatyną  dodajemy klika łyżek masy serowej i mieszamy aż do połączenia się składników, następnie wymieszane mleko z masą dodajemy do pozostałej masy serowej i mieszamy do połączenia się składników.
  • Masę wykładamy na spód z biszkoptów i wstawiamy do lodówki na pół godziny, aby sernik lekko stężał i galaretka zdążyła się schodzić.
  • Owoce kroimy na mniejsze kawałki. Wyjmujemy sernik z lodówki i wciskamy lekko w niego pokrojone owoce. Łyżką wlewamy powoli galaretkę i wstawiamy z powrotem do lodówki do całkowitego stężenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *