Chow mein to jedno z najpopularniejszych dań w chinach. Jest to bardzo proste danie i pojawia się w menu większości chińskich restauracji na całym świecie. Chow mein to danie z mięsa i warzyw smażonych w woku z dodatkiem makaronu. Klasyczne dodatki, tak jak w większości dań kuchni chińskiej to: imbir, sos sojowy oraz sezam.
Składniki
- 200 g udek kurczaka bez kości i skóry
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 cm imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 papryki czerwonej
- 0,5 papryki zółtej
- 1 łyżka octu ryżowego
- 100 g kiełków sojowych lub fasoli mung
- 1 łyżka białego sezamu
- 0,5 pęczeka cebuli dynki
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka cukru
- olej do smażenia
Przygotowanie
- Kurczaka pokrój w paski około 1 cm. Dodaj 1 łyżkę sosu sojowego, wymieszaj i odstaw.
- Czosnek i imbir posiekaj w drobną kostkę. Papryki pokrój na cienkie paski o szerokości około 1 cm.
- Na głębokiej patelni rozgrzej olej i obsmaż czosnek i imbir mieszając. Smaż około minuty.
- Dodaj mięso i smaż około 5 minut aż będzie usmażone.
- Dodaj paprykę, kiełki, ocet, pieprz, cukier i łyżkę sosu sojowego. smaż około 2 minut mieszając.
- Podawaj z makaronem chińskim np. z mąką gryczaną udekorowane posiekaną dymką i posypane sezamem.