Chow mein to jedno z najpopularniejszych dań w chinach. Jest to bardzo proste danie i pojawia się w menu większości chińskich restauracji na całym świecie. Chow mein to danie z mięsa i warzyw smażonych w woku z dodatkiem makaronu. Klasyczne dodatki, tak jak w większości dań kuchni chińskiej to: imbir, sos sojowy oraz sezam.

Typ dania Danie główne
Kuchnia Chińska
Chow mein z kurczakiem

Składniki

  • 200 g udek kurczaka bez kości i skóry
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 cm imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 0,5 papryki zółtej
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 100 g kiełków sojowych lub fasoli mung
  • 1 łyżka białego sezamu
  • 0,5 pęczeka cebuli dynki
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  • Kurczaka pokrój w paski około 1 cm. Dodaj 1 łyżkę sosu sojowego, wymieszaj i odstaw.
  • Czosnek i imbir posiekaj w drobną kostkę. Papryki pokrój na cienkie paski o szerokości około 1 cm.
  • Na głębokiej patelni rozgrzej olej i obsmaż czosnek i imbir mieszając. Smaż około minuty.
  • Dodaj mięso i smaż około 5 minut aż będzie usmażone.
  • Dodaj paprykę, kiełki, ocet, pieprz, cukier i łyżkę sosu sojowego. smaż około 2 minut mieszając.
  • Podawaj z makaronem chińskim  np. z mąką gryczaną udekorowane posiekaną dymką i posypane sezamem.

Podobne przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu