Tajskie curry to danie, którego podstawą są różne rodzaje past curry. Najczęściej robi się je z mleka kokosowego lub wody, mięsa, owoców morza, warzyw lub owoców.  Curry spożywa się z ryżem, o długich włóknach np. jaśminowym. W środkowej i południowej Tajlandii najczęściej podaje się lepki ryż, a w północnej często się serwuje wraz z makaronem z fermentowanego ryżu.

Curry z kurczakiem i pędami bambusa (Kaeng phat kai si naomai) to słodko ostre danie, którego podstawą jest mleczko kokosowe i oczywiście pędy bambusa. Podaje się je w miseczce i z kleistym ryżem na oddzielnym talerzyku. Do przygotowania najlepiej użyć tłustego mleczka kokosowego, ponieważ  jest o wiele gęstsze i nie ma potrzeby dlugiego redukowania sosu.

Typ dania Danie główne, Obiad
Kuchnia Tajska
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 30 mins
Servings 4 porcje

Składniki

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 200 g pędów bambusa (z puszki)
  • 2 czerwone papryczki chilli
  • 4-6 listków kafiru
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 5 łyżeczek czerwonej pasty curry
  • 3 łyżeczki sosu rybnego
  • 4 łyżeczki brązowego cukru

Przygotowanie

  • Kurczaka kroimy w kostkę, a papryczki chilli w krążki.
  • Na głęboką patelnię wlewamy połowę mleczka kokosowego i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy chwilę aż lekko odparuje.
  • Dodajemy pastę curry i podgrzewamy chwilę cały czas mieszając aż pasta się rozpuści.
  • Dodajemy bulion, kurczaka, bambus, papryczki chilli, sos rybny, cukier i pokruszone listki kafiru.
  • Wszystko mieszamy i nadal podgrzewamy aż sos się lekko zredukuje.
  • Podajemy z białym ryżem i możemy ozdobić dodatkowo bazylia tajską.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *