Tajskie curry to danie, którego podstawą są różne rodzaje past curry. Najczęściej robi się je z mleka kokosowego lub wody, mięsa, owoców morza, warzyw lub owoców. Curry spożywa się z ryżem, o długich włóknach np. jaśminowym. W środkowej i południowej Tajlandii najczęściej podaje się lepki ryż, a w północnej często się serwuje wraz z makaronem z fermentowanego ryżu.
Curry z kurczakiem i pędami bambusa (Kaeng phat kai si naomai) to słodko ostre danie, którego podstawą jest mleczko kokosowe i oczywiście pędy bambusa. Podaje się je w miseczce i z kleistym ryżem na oddzielnym talerzyku. Do przygotowania najlepiej użyć tłustego mleczka kokosowego, ponieważ jest o wiele gęstsze i nie ma potrzeby dlugiego redukowania sosu.
Składniki
- 400 g piersi z kurczaka
- 200 g pędów bambusa (z puszki)
- 2 czerwone papryczki chilli
- 4-6 listków kafiru
- 400 ml mleczka kokosowego
- 100 ml bulionu drobiowego
- 5 łyżeczek czerwonej pasty curry
- 3 łyżeczki sosu rybnego
- 4 łyżeczki brązowego cukru
Przygotowanie
- Kurczaka kroimy w kostkę, a papryczki chilli w krążki.
- Na głęboką patelnię wlewamy połowę mleczka kokosowego i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy chwilę aż lekko odparuje.
- Dodajemy pastę curry i podgrzewamy chwilę cały czas mieszając aż pasta się rozpuści.
- Dodajemy bulion, kurczaka, bambus, papryczki chilli, sos rybny, cukier i pokruszone listki kafiru.
- Wszystko mieszamy i nadal podgrzewamy aż sos się lekko zredukuje.
- Podajemy z białym ryżem i możemy ozdobić dodatkowo bazylia tajską.