Buraczki zasmażane na ciepło to król polskich dodatków dań głównych z mięsem. Smażone na maśle wraz z cebulą i dodatkiem zasmażki z mąki, która nadaje gęstą i kremową konsystencję. Lubią je właściwie wszyscy. Warto pamiętać, że jedzenie buraków w każdej postaci jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia!
Proste w przygotowaniu, a od kiedy istnieje możliwość kupienia gotowych gotowanych lub pieczonych buraków, czas przyrządzenia znacząco się skrócił. Podczas ścierania buraczków warto założyć rękawiczki żeby nasze ręce nie zabarwiły się od soku.
Porcje 6 porcji
Kalorie (w porcji) 112kcal
Osprzęt
- Patelnia
- Tarka
- Nóż
Składniki
- 500 g gotowanych buraków
- 1 mała cebula
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
- 3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie
- Buracki ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki masła.
- Na patelnię wrzucamy poszatkowaną cebulę i smażymy aż do zeszklenia się.
- Dodajemy 1 łyżkę mąki i mieszamy aż mąka pokryje cebulę.
- Dodajemy starte buraki, łyżkę soli i cukru. Smażymy około 10 minut cały czas mieszając.
- Dodajemy 3 łyżki soku z cytryny i 0,5 łyżeczki pieprzu. mieszamy i smażymy jeszcze około 2 minut. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku.