Buraczki zasmażane na ciepło to król polskich dodatków dań głównych z mięsem. Smażone na maśle wraz z cebulą i dodatkiem zasmażki z mąki, która nadaje gęstą i kremową konsystencję. Lubią je właściwie wszyscy. Warto pamiętać, że jedzenie buraków w każdej postaci jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia!

Proste w przygotowaniu, a od kiedy istnieje możliwość kupienia gotowych gotowanych lub pieczonych buraków, czas przyrządzenia znacząco się skrócił. Podczas ścierania buraczków warto założyć rękawiczki żeby nasze ręce nie zabarwiły się od soku.

Typ dania Dodatek
Kuchnia Polska
Tagi buraki, cebula, dodatek
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 30 minuty
Porcje 6 porcji
Kalorie (w porcji) 112kcal
buraczki zasmażane

Osprzęt

  • Patelnia
  • Tarka
  • Nóż

Składniki

  • 500 g gotowanych buraków
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

  • Buracki ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki masła.
  • Na patelnię wrzucamy poszatkowaną cebulę i smażymy aż do zeszklenia się.
  • Dodajemy 1 łyżkę mąki i mieszamy aż mąka pokryje cebulę.
  • Dodajemy starte buraki, łyżkę soli i cukru. Smażymy około 10 minut cały czas mieszając.
  • Dodajemy 3 łyżki soku z cytryny i 0,5 łyżeczki pieprzu. mieszamy i smażymy jeszcze około 2 minut. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku.

Podobne przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu