W Indiach ryż jest najważniejszym dodatkiem do większości dań, także bardzo często występuje jako osobne danie. W kuchni hinduskiej używa się właściwie tylko odmiany basmati, który ma ziarna cieńsze i dłuższe niż inne odmiany. Posiada on także charakterystyczny aromat. Bardzo często gotuje się go z warzywami i zawsze z dodatkiem korzennych przypraw.
Ryż przygotowany według tego przepisu idealnie sprawdza się jako dodatek, a także jako osobne danie, lekko rozgrzewające i bardzo sycące. Idealne dla wegetarian i wszystkich miłośników kuchni indyjskiej, do dań takich jak tikka masala, czy suche curry.
Porcje 4 porcje
Składniki
- 1 szklanka ryżu basmati
- 1 szklanka wody
- 2 cm marchewki
- 2 cm korzenia pietruszki
- 1 łyzeczka garam masala
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
Przygotowanie
- Ryż wsypujemy do małego garnka, zalewamy wodą i opłukujemy. Wodę odsączamy i zalewamy ponownie na jedną minutę i odsączamy.
- Zalewamy ryż szklanką wody. Wsypujemy przyprawy, a warzywa trzemy na małych oczkach tarki i dodajemy do garnka. Tak przygotowana mieszankę odstawiamy na co najmniej 30 min.
- Po odstaniu się ryżu, garnek przykrywamy pokrywką i stawiamy na dużym ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, następnie ogień zmniejszamy na minimum i bez odkrywania gotujemy jeszcze 10 minut.
- Zdejmujemy garnek z ognia i mieszamy ugotowany ryż i znów przykrywamy garnek pokrywką. Po 3-4 minutach ryż jest gotowy.