W Indiach ryż jest najważniejszym dodatkiem do większości dań, także bardzo często występuje jako osobne danie. W kuchni hinduskiej używa się właściwie tylko odmiany basmati, który ma ziarna cieńsze i dłuższe niż inne odmiany. Posiada on także charakterystyczny aromat. Bardzo często gotuje się go z warzywami i zawsze z dodatkiem korzennych przypraw.

Ryż przygotowany według tego przepisu idealnie sprawdza się jako dodatek, a także jako osobne danie, lekko rozgrzewające i bardzo sycące. Idealne dla wegetarian i wszystkich miłośników kuchni indyjskiej, do dań takich jak tikka masala, czy suche curry.

Typ dania Danie główne, Dodatek
Kuchnia Hinduska
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 25 minuty
Porcje 4 porcje

Składniki

  • 1 szklanka ryżu basmati
  • 1 szklanka wody
  • 2 cm marchewki
  • 2 cm korzenia pietruszki
  • 1 łyzeczka garam masala
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy

Przygotowanie

  • Ryż wsypujemy do małego garnka, zalewamy wodą i opłukujemy. Wodę odsączamy i zalewamy ponownie na jedną minutę i odsączamy.
  • Zalewamy ryż szklanką wody. Wsypujemy przyprawy, a warzywa trzemy na małych oczkach tarki i dodajemy do garnka. Tak przygotowana mieszankę odstawiamy na co najmniej 30 min.
  • Po odstaniu się ryżu, garnek przykrywamy pokrywką i stawiamy na dużym ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, następnie ogień zmniejszamy na minimum i bez odkrywania gotujemy jeszcze 10 minut.
  • Zdejmujemy garnek z ognia i mieszamy ugotowany ryż i znów przykrywamy garnek pokrywką. Po 3-4 minutach ryż jest gotowy.

Podobne przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu