Empanadas to pierożki pochodzące z Meksyku i Ameryki południowej. Występują w różnych odmianach, zależnie od kraju i regionu (najwięcej odmian występuje w Argentynie). W Meksyku pierożki zazwyczaj przygotowuje się z farszem mięsno-warzywnym i piecze się lub smaży na głębokim oleju. Do zrobienia empanadas można wykorzystać ciasto francuskie, pierogowe lub chlebowe. Najważniejsze jest to, aby podawane były mocno chrupiące.

Typ dania Danie główne, Do piwa, Kolacja, Przekąska, Przystawka
Kuchnia Meksykańska, Południowoamerykańska
Czas przygotowania 25 mins
Czas gotowania 40 mins
Czas całkowity 1 hr 5 mins
Servings 24 pierożki
Calories 201kcal

Składniki

  • 500 ml bulionu z kurczaka
  • 2 liście laurowe
  • 3 filety z udek kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki sproszkowanego kminku
  • 1 mała cebula
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 1/4 szklanki zielonych oliwek
  • rolka ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • jogurt do podania

Przygotowanie

  • Do garnka wlewamy bulion i dodajemy liscie laurowy i doprowadzamy do wrzenia.
  • Dodajemy kurczaka, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 10 min.
  • Wyciągamy kurczaka i po schłodzeniu kroimy go na drobne kawałki. Odlewany 1 szklankę wywaru, a resztę wylewany.
  • Cebulę i czosnek kroimy na drobne kawałki, a oliwki na plasterki.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę, czosnek i kminek cały czas mieszając. 
  • Gdy zioła zaczną wydzielać intensywny zapach dodajemy odlany wcześnie bulion i rodzynki. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i podgrzewamy około 15 min, aż płyn prawie całkowicie odparuje.
  • Dodajemy kurczaka i oliwki i smażymy chwilę mieszając aż składniki się połączą. Zdejmujemy z ognia.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem.
  • Z ciasta francuskiego wycinamy 24 kółka o średnicy około 9 cm. Na każde z nich nakładamy łyżkę farszu, składamy na pół zamykając we wnętrzu nadzienie i brzegi dociskamy widelcem, tworząc ozdobny wzorek.
  • Pierożki układamy na natłuszczonych lub wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Po wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • Pieczemy około 25 minut, aż się lekko przyrumienią. Podajemy z jogurtem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *