Pieczone ziemniaki to jedno z najprostszych dań jakie mozna przygotować. Ziemniaki przygotowane według tego przepisu idealnie pasują do wszystkich dań mięsnych pieczonych i smażonych, ale można je podawać także jako osobne danie. Zawsze dobrze wychodzą.
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 45 mins
Czas całkowity 1 hr
Porcje 4 porcje
Kalorie (w porcji) 140kcal
Składniki
- 600 g ziemniaków
Marynata
- 3 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej w proszku
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- 0,5 łyżeczki przyprawy curry w proszku
- sól
- pieprz czarny mielony
Opcjonalnie
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
Przygotowanie
- Ziemniaki obiramy i kroimy w kostkę lub w piórka i przekładamy do miski.
- W szklannce lub kubku łaczymy składniki marynaty. Mrynatę wlewamy do miski z ziemniakami i mieszamy aby kawałki ziemniaków dokładnie i równomiernie pokryły się marynatą.
- Rozgrzewamy piekarnik góra i dół na 180-190 °C. Ziemniaki w marynacie przekłądamy na blachę do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego i układamy je tak aby w miarę możliwości nie leżały na sobie. Jeżeli mamy rozmaryn, można poukładać kilka gałązek na ziemniaki.
- Po nagrzaniu się piekarnika wstawiamy blachę z ziemniakami i pieczemy co najmniej 45 minut. W trakcie pieczenia należy kilka razy poprzekładać / przemieszać ziemniaki aby równomiernie się przypiekły. Długość pieczenia można zwiększyć w zależności od wielkośći kawałków na jakie pocieliśmy ziemniaki, poza tym im dłużej pieczemy tym bardziej chrupiące będą ziemniaki.