Krokiety to klasyczne dane kuchni polskiej i są to zasmażane lub zapiekane naleśniki z farszem. Najczęściej farsz jest w zrobiony z kapusty, jaj, pieczarek, lub innych grzybów, a także z mięsa.

W tym przepisie dodatkowo do farszu dodany został ser żółty, który nadaje dodatkowych aromatów, a także skleja nadzienie. Do ciasta, częściowo została użyta została maka kukurydziana, która nadaje naleśnikom ładnego żółtego koloru oraz lekko słodkawy smak.

Typ dania Danie główne, Kolacja
Kuchnia Polska
Czas przygotowania 1 hr
Servings 4 osoby
Krokiety z pieczarkami i jajkiem

Składniki

Naleśniki

  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki soli

Farsz

  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 ugotowane jajka
  • 10 dkg tartrgo żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Pozostałe

  • 1 jajko
  • 5 łyżek bułki tartej
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Naleśniki

  • Mąki przesiewamy do miski i dodajemy resztę składników i miksujemy na gładką masę.
  • Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki (aby ułatwić sobie wlewanie ciasta na patelnię można przelać masę naleśnikową do butelki)

Farsz

  • Pieczarki, cebulę i jajko kroimy na drobną kostkę.
  • Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy cebulę i smażymy aż do zeszklenia się.
  • Dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy przez około 5 minut cały czas mieszając.
  • Zdejmujemy z ognia, dodajemy jajka, solimy i pieprzymy do smaku. Następnie dodajemy tarty żółty ser.

Krokiety

  • Na naleśnik nakładamy 2-3 łyżki farszu i zawijamy, najpierw boki do środka, a następnie całość ścisło rolujemy i lekko spłąszczamy.
  • Panierujemy. Najpierw moczymy zawinięty naleśnik w roztrzepanym jajku, a następnie w tartej bułce.
  • Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej z obu stron do uzyskania złotego koloru.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *