Krokiety to klasyczne dane kuchni polskiej i są to zasmażane lub zapiekane naleśniki z farszem. Najczęściej farsz jest w zrobiony z kapusty, jaj, pieczarek, lub innych grzybów, a także z mięsa.
W tym przepisie dodatkowo do farszu dodany został ser żółty, który nadaje dodatkowych aromatów, a także skleja nadzienie. Do ciasta, częściowo została użyta została maka kukurydziana, która nadaje naleśnikom ładnego żółtego koloru oraz lekko słodkawy smak.
Porcje 4 osoby
Składniki
Naleśniki
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki soli
Farsz
- 0,5 kg pieczarek
- 1 cebula
- 4 ugotowane jajka
- 10 dkg tartrgo żółtego sera
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Pozostałe
- 1 jajko
- 5 łyżek bułki tartej
- olej do smażenia
Przygotowanie
Naleśniki
- Mąki przesiewamy do miski i dodajemy resztę składników i miksujemy na gładką masę.
- Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki (aby ułatwić sobie wlewanie ciasta na patelnię można przelać masę naleśnikową do butelki)
Farsz
- Pieczarki, cebulę i jajko kroimy na drobną kostkę.
- Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy cebulę i smażymy aż do zeszklenia się.
- Dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy przez około 5 minut cały czas mieszając.
- Zdejmujemy z ognia, dodajemy jajka, solimy i pieprzymy do smaku. Następnie dodajemy tarty żółty ser.
Krokiety
- Na naleśnik nakładamy 2-3 łyżki farszu i zawijamy, najpierw boki do środka, a następnie całość ścisło rolujemy i lekko spłąszczamy.
- Panierujemy. Najpierw moczymy zawinięty naleśnik w roztrzepanym jajku, a następnie w tartej bułce.
- Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej z obu stron do uzyskania złotego koloru.