Danie pochodzi z ameryki i jest inspirowane kuchnią chińską i uchodzi za klasyka kuchni środkowoazjatyckiej. Kurczak generała Tso został wymyślony w latach 70 XX wieku przez chińskiego emigranta w Nowym Yorku. Co ciekawe w Chinach jest on prawie nieznany.

Składniki
Sos
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1,5 łyżki miodu
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżki wody
- 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
Pozostałe
- 300 g podudzi z kurczaka bez kości i skóry
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 3 papryczki chilli
- szczypior
Przygotowanie
- W miseczce wymieszać składniki sosu, odstawić
- Mięso pokroić ma krótkie paski o boku około 1-2 cm.
- Na patelni rozgrzać dość dużą ilość oleju.
- Gdy tłuszcz będzie już gorący, mięso obsypać solą i pieprzem i obtoczyć w mące ziemniaczanej.
- Kawałki kurczaka wkładać na patelnię i smażyć około 8-10 minut przewracając kawałki kilkukrotnie, aż mięso będzie wysmażone i lekko rumiane.
- Odlać nadmiar oleju, tak aby zostało około2-3 łyżek.
- Dodać papryczkę chilli pokrojoną w cienkie paski lub krążki. Wlać sos. Mieszać aż sos całkowicie pokryje kawałki kurczaka.
- Kurczaka generała Tso podawać z ryżem, posypany szczypiorkiem.