Danie pochodzi z ameryki i jest inspirowane kuchnią chińską i uchodzi za klasyka kuchni środkowoazjatyckiej. Kurczak generała Tso został wymyślony w latach 70 XX wieku przez chińskiego emigranta w Nowym Yorku. Co ciekawe w Chinach jest on prawie nieznany.

Typ dania Danie główne
Kuchnia Chińska
Kurczka generała Tso

Składniki

Sos

  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki wody
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego

Pozostałe

  • 300 g podudzi z kurczaka bez kości i skóry
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 3 papryczki chilli
  • szczypior

Przygotowanie

  • W miseczce wymieszać składniki sosu, odstawić
  • Mięso pokroić ma krótkie paski o boku około 1-2 cm.
  • Na patelni rozgrzać dość dużą ilość oleju.
  • Gdy tłuszcz będzie już gorący, mięso obsypać solą i pieprzem i obtoczyć w mące ziemniaczanej.
  • Kawałki kurczaka wkładać na patelnię i smażyć około 8-10 minut przewracając kawałki kilkukrotnie, aż mięso będzie wysmażone i lekko rumiane.
  • Odlać nadmiar oleju, tak aby zostało około2-3 łyżek.
  • Dodać papryczkę chilli pokrojoną w cienkie paski lub krążki. Wlać sos. Mieszać aż sos całkowicie pokryje kawałki kurczaka.
  • Kurczaka generała Tso podawać z ryżem, posypany szczypiorkiem.

Podobne przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *