Na wschodzie sezam jest uznawany jako symbol szczęścia i chyba jest w tym trochę racji, bo w trakcie przyrządzania tego dania rozchodzi się niesamowwity zapach wypełniając pomiesczenie uszczęśliwiając wszytkich.

Kurczaka smażonego z sezamem zazwyczaj spotykam smażónego na chrupiąco, gdzie sezam jest jednym ze składików. W tym przypadku jest on w gęstym sezamowo-sojowym sosie, który nadaje mu ciemną barwę i mnóstwo aromatów. Podawany na smażonych, lekko chrupiących warzywach zachwyci każde podniebienie, ale także będzie prawdziwą ozdobą stołu.

Danie jest proste i dość szybkie w przygotowaniu oraz nie wymaga dużej ilości składników.

Typ dania Danie główne
Kuchnia Chińska
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 25 mins
Servings 4 porcje
Kurczak smażony z sezamem

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 0,5 szklanki sezamu
  • 1 duży por
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2/3 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki jasnego brązowego cukru
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju z prażonego sezamu
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie

  • Na suchą i rozgrzaną patelnię wsypujemy sezam i lekko prażymy. Odkładamy na bok.
  • Marchewkę kroimy w paseczki. Pora pokroimy ukośnie w grube talarki. Mięso kroimy w cienkie paski.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i jedną łyżkę oleju z prażonego sezamu. Wrzucamy mięso i smażymy na dużym ogniu, mieszając,, aż mięso nie będzie surowe. Wyjmujemy mięso łyżką cedzakową i odstawiamy na bok.
  • Na patelnię dolewamy 1 łyżkę oleju z prażonego sezamu i jedną łyżkę zwykłego oleju i wrzucamy pora, marchewkę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażymy mieszając, około 3 minut, tak aby warzywa być półtwarde. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy w ciepłe miejsce lub do miski i przykrywamy aby nie schłodziło się za bardzo.
  • Na patelnię wlewamy 2/3 szklanki bulionu, dodajemy 2 łyżeczki brązowego cukru, łyżkę ciemnego sosu sojowego i łyżkę oleju sezamowego. Mieszamy i dodajemy wcześniej odstawione mięso mięso. Gotujemy kolejne 3 minuty, cały czas mieszając. Dodajemy uprażony sezam i gotujemy jeszcze około minuty cały czas mieszając.
  • Płaską łyżkę mąki ziemniaczanej mieszamy z odrobiną wody i wlewamy na patelnię. Gotujemy jeszcze chwilkę, aż sos zgęstnieje.
  • Warzywa wykładamy na talerz a na nie wykładamy usmażone mięso z sosem. Dla ozdoby możemy posypać odrobią sezamu.

Podobne przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *