Na wschodzie sezam jest uznawany jako symbol szczęścia i chyba jest w tym trochę racji, bo w trakcie przyrządzania tego dania rozchodzi się niesamowity zapach wypełniając pomieszczenie uszczęśliwiając wszystkich.
Kurczaka smażonego z sezamem zazwyczaj spotykam smażonego na chrupiąco, gdzie sezam jest jednym ze składników. W tym przypadku jest on w gęstym sezamowo-sojowym sosie, który nadaje mu ciemną barwę i mnóstwo aromatów. Podawany na smażonych, lekko chrupiących warzywach zachwyci każde podniebienie, ale także będzie prawdziwą ozdobą stołu.
Danie jest proste i dość szybkie w przygotowaniu oraz nie wymaga dużej ilości składników.
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 25 mins
Porcje 4 porcje
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 0,5 szklanki sezamu
- 1 duży por
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 2/3 szklanki bulionu z kurczaka
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki jasnego brązowego cukru
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki oleju z prażonego sezamu
- 2 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie
- Na suchą i rozgrzaną patelnię wsypujemy sezam i lekko prażymy. Odkładamy na bok.
- Marchewkę kroimy w paseczki. Pora pokroimy ukośnie w grube talarki. Mięso kroimy w cienkie paski.
- Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i jedną łyżkę oleju z prażonego sezamu. Wrzucamy mięso i smażymy na dużym ogniu, mieszając,, aż mięso nie będzie surowe. Wyjmujemy mięso łyżką cedzakową i odstawiamy na bok.
- Na patelnię dolewamy 1 łyżkę oleju z prażonego sezamu i jedną łyżkę zwykłego oleju i wrzucamy pora, marchewkę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażymy mieszając, około 3 minut, tak aby warzywa być półtwarde. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy w ciepłe miejsce lub do miski i przykrywamy aby nie schłodziło się za bardzo.
- Na patelnię wlewamy 2/3 szklanki bulionu, dodajemy 2 łyżeczki brązowego cukru, łyżkę ciemnego sosu sojowego i łyżkę oleju sezamowego. Mieszamy i dodajemy wcześniej odstawione mięso mięso. Gotujemy kolejne 3 minuty, cały czas mieszając. Dodajemy uprażony sezam i gotujemy jeszcze około minuty cały czas mieszając.
- Płaską łyżkę mąki ziemniaczanej mieszamy z odrobiną wody i wlewamy na patelnię. Gotujemy jeszcze chwilkę, aż sos zgęstnieje.
- Warzywa wykładamy na talerz a na nie wykładamy usmażone mięso z sosem. Dla ozdoby możemy posypać odrobią sezamu.