Makaron penne pollo di crema to danie rodem z Włoch. Jest proste i stosunkowo szybkie w przygotowaniu, a do tego bardzo sycące.

Idealnie łączące się smaki delikatnej piersi z kurczaka, pieczarek oraz słodkiej i kwaśnej śmietany. Danie delikatne o kremowej konsystencji.

Typ dania Danie główne
Kuchnia Włoska
Tagi cebula, kurczak, łatwe, makaron, pieczarki, śmietana
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 35 mins
Servings 4 porcje
Calories 510kcal
Pollo di Crema

Składniki

  • 250 g makaronu typu penne (rurki)
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g słodkiej śmietany 36%
  • 150 g kwaśnej śmietany 18%
  • 200 g pieczarek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  • Pierś kurczaka umieszczamy w garnku, zalewamy bulionem i gotujemy około 5-7 min. Wyciągamy z garnka i schładzamy, bulion zostawiamy na później.
  • Schłodzoną pierś kroimy w kostkę 1-1,5 cm.
  • Nastawiamy wodę aby ugotować makaron i kroimy cebulę na pół i na cienkie plasterki. Czosnek kroimy na drobną kostę, a pieczarki na cienkie plasterki.
  • Gdy woda w garnku na patelnię zacznie wrzeć, solimy ją i wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu aż będzie al dente. W głębokiej patelni rozgrzeawamy oliwę. W między czasie kroimy pierś z kurczaka
  • Na rozgrzaną patelnię wrzucamy czosnek i cebulę. Smażymy aż cebula się zeszkli. Dodajemy pieczarki i smażymy około 2-3 min.
  • Dodajemy na patelnię pierś pokrojoną w kostkę i wlewamy 100 ml buliony w którym gotowała się pierś i po 150 ml słodkiej śmietany i kwaśnej.
  • Gotujemy co jakiś czas mieszającaż płyny zredukują się o 1/4.
  • Zmniejszamy ogień pod patelnią, dodajemy ugotowany makaron, solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy aż cały makaron pokryje się sosem około 1 minuty.
  • Podajemy posypane odrobiną pieprzu.

Podobne przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *