Makaron penne pollo di crema to danie rodem z Włoch. Jest proste i stosunkowo szybkie w przygotowaniu, a do tego bardzo sycące.
Idealnie łączące się smaki delikatnej piersi z kurczaka, pieczarek oraz słodkiej i kwaśnej śmietany. Danie delikatne o kremowej konsystencji.
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 35 mins
Porcje 4 porcje
Kalorie (w porcji) 510kcal
Składniki
- 250 g makaronu typu penne (rurki)
- 500 ml bulionu drobiowego
- 300 g piersi z kurczaka
- 3 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 g słodkiej śmietany 36%
- 150 g kwaśnej śmietany 18%
- 200 g pieczarek
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Pierś kurczaka umieszczamy w garnku, zalewamy bulionem i gotujemy około 5-7 min. Wyciągamy z garnka i schładzamy, bulion zostawiamy na później.
- Schłodzoną pierś kroimy w kostkę 1-1,5 cm.
- Nastawiamy wodę aby ugotować makaron i kroimy cebulę na pół i na cienkie plasterki. Czosnek kroimy na drobną kostę, a pieczarki na cienkie plasterki.
- Gdy woda w garnku na patelnię zacznie wrzeć, solimy ją i wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu aż będzie al dente. W głębokiej patelni rozgrzeawamy oliwę. W między czasie kroimy pierś z kurczaka
- Na rozgrzaną patelnię wrzucamy czosnek i cebulę. Smażymy aż cebula się zeszkli. Dodajemy pieczarki i smażymy około 2-3 min.
- Dodajemy na patelnię pierś pokrojoną w kostkę i wlewamy 100 ml buliony w którym gotowała się pierś i po 150 ml słodkiej śmietany i kwaśnej.
- Gotujemy co jakiś czas mieszającaż płyny zredukują się o 1/4.
- Zmniejszamy ogień pod patelnią, dodajemy ugotowany makaron, solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy aż cały makaron pokryje się sosem około 1 minuty.
- Podajemy posypane odrobiną pieprzu.