Szybki i lekki makaron w zielonym sosie brokułowym. Świetnie nadaje się na wiosenne i letnie obiady. Dzięki lekkiemu podgotowawniu brokułów podczas przygotowania tego dania, nie tracimy cennych składników odżywczych zawartych w warzywie.
Makaron do dania wyieramy dowolnie, ale najlepiej się sprawdzają rodzaje, które potrafią na sobie przenieść dużo sosu np.: penne (rurki) , muszelki, świderki, kółka. Co ciekawe ten sos brokułowy będzie także dobrze pasował do włoskiego gnocchi.
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 30 mins
Porcje 4 porcje
Kalorie (w porcji) 260kcal
Składniki
- 200 g makaronu
- 1 brokuł
- 2 ząbki czosnku
- klika listków świeżej bazylii
- 1 łyżka skou z cytryny
- 40 g parmezanu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Przygotowanie
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu al dente.
- W ganku zagotowujemy wodę. Brokuł dzielimy na mniejsze części i wrzucamy do wrzątku na około 3 minuty. Po tym czasie odcedzamy go i przelewamy zimną wodą, aby lekko ostygł.
- 2 ząbki czzosnku siekamy na drobne kawaki, a parmezan ścieramy na tarce na drobnych oczkach.
- Do głębokiego naczynia wrzucamy kawałki brokuła, posiekany czosnek, liście bazylii i starty ser, dolewamy łyżkę soku z cytryny i 2 ły żki oliwy. Wszystko razem blendujemy na w miarę gładki sos. Dodajemy sól do smaku.
- Makaron zalewamy sosem brokułowym i mieszamy aby równomiernie pokrył makaron.
- Od razu podajemy. Możdna dodatkowo posypać startym parmezanem i udekrować listkiem bazylii.