Makaron z sosem serowym z Gorgonzolą to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie do zrobienia którego wystarczy tylko pięć składników. Aksamitny sos z charakterystycznym, ostrym smakiem i aromatycznym zapachem. Sól i pieprz właściwie są w tym daniu niepotrzebne, ponieważ cały smak pochodzi od nadaje ser.
Ser Gorgonzola pochodzi z Włoch i jest tam wyrabiany od IX w. Wyróżnia się dwa rodzaje: Dolce i Piccante. Dolce ma kremową konsystencję i w smaku jest dość delikatny i słodkawy z wyraźnymi nutami pleśniowymi. Piccante jest twardym serem, łątwo dającym się kroić w kostkę i ma ostry, a nawet palący posmak.
Do tego przepisu powinniśmy wybrać rodzaj sera w zależnosći od tego jak ostre dania lubimy.
Porcje 4 porcje
Kalorie (w porcji) 475kcal
Składniki
- 250 g makaronu Tagliatelle (długie wstążki)
- 250 ml śmietanki 30%
- 150 g sera Gorgonzola
- 50 g szpinaku baby
- kilka pomidorków koktajlowych
- sól (opcjonalnie)
- biały pieprz (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Głęboką patelnię stawiamy na palnik i ustawiamy małą moc grzania. Na zimną jeszcze patelnię wlewamy całą śmietankę i wrzucamy cały szpinak. Podgrzewamy cały czas mieszająć i pilnując żeby śmietanka się nie zagotowała do momentu aż liście szpinaku staną się miękkie.
- Z sera gorgonzola usuwamy skórkę i kroimy w miarę możłiwości na mniejsze kawałki aby łatwiej się rozpuścił w śmietance. Wrzucamy go na patelnię i podgrzewając i mieszając czekamy aż ser całkowicie sie rozpuści, a sos serowy stanie się gęsty i jednolity.
- Doprowadzamy do zagotowania się sosu i natychmiast wyłączamy palnik pod patelnią.Opcjonalnie solimy i pieprzymy białym pieprzem do smaku.
- Pomidorki koktajlowe przepaławiamy i wraz z ugotowanym wrzucamy na patelnię. Mieszamy aż makaron pokryje się całkowicie sosem serowym.