Makaron z sosem serowym z Gorgonzolą to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie do zrobienia którego wystarczy tylko pięć składników. Aksamitny sos z charakterystycznym, ostrym smakiem i aromatycznym zapachem. Sól i pieprz właściwie są w tym daniu niepotrzebne, ponieważ cały smak pochodzi od nadaje ser.

Ser Gorgonzola pochodzi z Włoch i jest tam wyrabiany od IX w. Wyróżnia się dwa rodzaje: Dolce i Piccante. Dolce ma kremową konsystencję i w smaku jest dość delikatny i słodkawy z wyraźnymi nutami pleśniowymi. Piccante jest twardym serem, łątwo dającym się kroić w kostkę i ma ostry, a nawet palący posmak.

Do tego przepisu powinniśmy wybrać rodzaj sera w zależnosći od tego jak ostre dania lubimy.

Typ dania Danie główne, Kolacja
Kuchnia Włoska
Tagi gorgonzola, makaron, mało składników, pomidory, proste, ser, śmietana, szpinak, wege
Czas przygotowania 5 mins
25 mins
Czas całkowity 30 mins
Porcje 4 porcje
Kalorie (w porcji) 475kcal
Makaron z sosem serowym

Składniki

  • 250 g makaronu Tagliatelle (długie wstążki)
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 150 g sera Gorgonzola
  • 50 g szpinaku baby
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • sól (opcjonalnie)
  • biały pieprz (opcjonalnie)

Przygotowanie

  • Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Głęboką patelnię stawiamy na palnik i ustawiamy małą moc grzania. Na zimną jeszcze patelnię wlewamy całą śmietankę i wrzucamy cały szpinak. Podgrzewamy cały czas mieszająć i pilnując żeby śmietanka się nie zagotowała do momentu aż liście szpinaku staną się miękkie.
  • Z sera gorgonzola usuwamy skórkę i kroimy w miarę możłiwości na mniejsze kawałki aby łatwiej się rozpuścił w śmietance. Wrzucamy go na patelnię i podgrzewając i mieszając czekamy aż ser całkowicie sie rozpuści, a sos serowy stanie się gęsty i jednolity.
  • Doprowadzamy do zagotowania się sosu i natychmiast wyłączamy palnik pod patelnią.
    Opcjonalnie solimy i pieprzymy białym pieprzem do smaku.
  • Pomidorki koktajlowe przepaławiamy i wraz z ugotowanym wrzucamy na patelnię. Mieszamy aż makaron pokryje się całkowicie sosem serowym.

Podobne przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *