Palak chicken czyli curry z kurczakiem w sosie szpinakowym charakteryzuje sie lekko pikantnym smakiem oraz egzotycznymi aromatami. Każdy wielbiciel szpinaku będzie zachwycony tym przepisem, w którym zieleni nie brakuje. Chociaż tym, którym nie po drodze ze szpinakiem, także będzie im smakował, ze względu na swoje nietypowe połączenie smaków.

Palak chicken jest potrawą pochodzącą z północy Indi. Dania z tego rejonu charakteryzują się łagodzniejszymi smakami w stosunku do południowoindyjskich potraw, co nie znaczy ze dla nas nie są trochę pikantne. Inną cechą charakterystyczną jest to że bardzo często zawierają one mięso baranie, kozinę lub drób.

Danie podawać możńa ze zwykłym białym ryżem basmati, chlebkami naan, lub z ryżem z przyprawami. Dodatkowo idealnie pasuje do dania jaogurtowy napój mango lassi, który miło łagodzi ostre nuty dania.

Mała wskazówka
Przed rozpoczęciem gotowania sosu warto przygotować sobie przyprawy, np. w szklance, ponieważ kilka różnych przypraw dodaje się w tym samym czasie i można niechcący przypalić.

Typ dania Danie główne
Kuchnia Hinduska
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 20 mins
Opcjonalne marynowanie 8 hrs
Czas całkowity 40 mins
Servings 3 porcje
Palak chicken

Osprzęt

  • Garnek
  • Patelnia
  • Miska
  • Nóż
  • Praska do czosnku
  • Szklanka

Składniki

Marynata

  • 2 piersi z kurczaka
  • 0,5 szklanki gęstego jogurtu
  • 1,5 łyżki świeżego startego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka garam masala
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

Sos

  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 cebula
  • 450 g szpinaku rozdrobnionego mrożonego
  • 0,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 1-4 suszone papryczki chilli
  • 1 łyżka garam masala
  • 0,5 szklanki śmietanki kremówki 36%
  • 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy,
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 0,25 łyżeczki cynamonu
  • sól

Przygotowanie

Marynowanie kurczaka

  • Filety z kurczaka oczyszczamy, kroimy na ok. 2 – 3 cm kawałki i wrzucamy do miski w której będziemy je marynować.
  • Do szklanki wlewamy jogurt, 3 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do jogurtu. Dodajemy 1,5 łyżki startego imbiru, łyżkę oleju, łyżkę skou z cytryny, łyżkę garam masala i po pół łyżeczki soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy.
  • Marynatę wlewamy do miski z kurczakiem i mieszamy aby marynata pokryła wszstkie kawałki kurczaka. Tak przygotowane mięso zakrywamy folią i marynujemy w lodówce minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc.

Gotowanie

  • Wyjmujemy kurczaka z lodówki i ocieplamy do temperatury pokojowej. W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę masła klarowanego. W między czasie kroimy cebulę w drobną kostkę i wrzucamy ją do rozgrzanego garnka. Smażymy aż cebulę zeszkli się.
  • Dodajemy 1 łyżkę garam masala, 0,5 mielonej kurkumy, 0,5 mielonego kminu rzymskiego, 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne, 0,5 łyżeczki mielonek kolendry i 0,25 łyżeczki cynamonu. Chwilę mieszamy aż przyprawy pokryją cebulę. Trzeba uwarzać aby się nie przypaliły.
  • Wlewamy 0,5 szklanki bulionu, dodajemy 1-4 suszone papryczki chilli (w zależności jak ostre dania lubimy) oraz szpinak. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 10 minut.
  • W czasie kiedy sos się dusi na patelni rozgrzewamy drugą łyżkę masła klarowanego i wrzucamy zamarynowane kawałki kurczaka wraz z marynatą.
  • Obsmażonego kurczaka przenosimy do sosu. Całośc zagotujemy i dusimy jeszcze około 3 minut. Śmietankę hartujemy (najpierw dodajemy do niej kilka łyżek gorącego sosu i mieszamy), następnie wlewamy wszystko do garnka z sosem i kurczakiem. Mieszmy i gotujemy jeszcze ok. 3 minut na małym ogniu.

Podobne przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *