Teriyaki to japońska technika kulinarna, polegająca na przygotowywaniu mięsa lub ryb w specjalnej marynacie zwanej tare. Nazwa teriyaki pochodzi od czasownika teru (błyszczeć, świecić), gdyż marynata na potrawie błyszczy pod wpływem cukru w sosie. W samej Japonii najbardziej popularne są różne rodzaje ryb przyrządzonych w ten sposób, zaś na Zachodzie raczej mięsa.
Główne składniki to sos sojowy oraz cukier albo miód, a także wiele przypraw które mają podkreślać wyrazistość.

Składniki
- 500 g piersi z kurczaka
- 100 ml wody
- 100 ml sosu sojowego
- 2 łyżki pasty miso
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżeczki brązowego cukru
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 0,5 łyżeczki tartego imbiru
- biały sezam
- szczypiorek
Przygotowanie
- Pierś kurczaka kroimy na sznycle i lekko rozbijamy.
- Na patelnię wrzucamy pozostałe składniki i doprowadzamy do wrzenia.
- Wkładamy kurczaka i smażymy około 10 minut przekręcając kilkakrotnie.
- Usmażone piersi podajemy posypane poszatkowanym szczypiorkiem i sezamem.