Teriyaki to japońska technika kulinarna, polegająca na przygotowywaniu mięsa lub ryb w specjalnej marynacie zwanej tare. Nazwa teriyaki pochodzi od czasownika teru (błyszczeć, świecić), gdyż marynata na potrawie błyszczy pod wpływem cukru w sosie. W samej Japonii najbardziej popularne są różne rodzaje ryb przyrządzonych w ten sposób, zaś na Zachodzie raczej mięsa.

Główne składniki to sos sojowy oraz cukier albo miód, a także wiele przypraw które mają podkreślać wyrazistość.

Typ dania Danie główne, Kolacja
Kuchnia Japońska

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 100 ml wody
  • 100 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki pasty miso
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 0,5 łyżeczki tartego imbiru
  • biały sezam
  • szczypiorek

Przygotowanie

  • Pierś kurczaka kroimy na sznycle i lekko rozbijamy.
  • Na patelnię wrzucamy pozostałe składniki i doprowadzamy do wrzenia.
  • Wkładamy kurczaka i smażymy około 10 minut przekręcając kilkakrotnie.
  • Usmażone piersi podajemy posypane poszatkowanym szczypiorkiem i sezamem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *