Prosty włoski przepis. Delikatna pierś kurczaka z sałatką Caprese podawane na ciepło z lekko rozpuszczającą się mozzarellą.

Składniki
- 400 g filetów z piersi kurczaka
- 1 łyżka suszonego oregano
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 cytryny
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- sól
- świeżo mielony pieprz
Sałatka Caprese
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 kulka mozzarelli
- garść świeżej bazylii
- 1 mała cebula szalotka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie
- Filety przekroimy na cieńsze plastry i delikatnie rozbić tłuczkiem. Smarujemy połową oliwy i doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Odkładamy na około pół godziny.
- Pomidorki kroimy na połówki, mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy w jedno centymetrową kostkę. Szalotkę siekamy w drobną kostkę.
- Warzywa i ser mieszamy w misce i doprawiamy pieprzem.
- W szklance mieszamy ocet balsamiczny z miodem.
- Rozgrzewamy patelnię i ustawiamy średni ogień. Filety z kurczaka maczamy w pozostałej oliwie i kładziemy na patelni. Smażymy około 3 minut. W tym czasie doprawiamy sałatkę solą i mieszamy.
- Przewracamy kurczaka na drugą stronę i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Po około dwóch minutach polewamy filety mieszanką miodu i octu balsamicznego i na wierzch układamy sałatkę i przykrywamy patelnię pokrywką. Smażymy jeszcze około minuty aż mozzarella zacznie się rozpuszczać.