Prosty włoski przepis. Delikatna pierś kurczaka z sałatką Caprese podawane na ciepło z lekko rozpuszczającą się mozzarellą.

Typ dania Danie główne, Przekąska
Kuchnia Włoska
Pierś kurczaka z sałatką Caprese

Składniki

  • 400 g filetów z piersi kurczaka
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 cytryny
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Sałatka Caprese

  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 kulka mozzarelli
  • garść świeżej bazylii
  • 1 mała cebula szalotka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie

  • Filety przekroimy na cieńsze plastry i delikatnie rozbić tłuczkiem. Smarujemy połową oliwy i doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Odkładamy na około pół godziny.
  • Pomidorki kroimy na połówki, mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy w jedno centymetrową kostkę. Szalotkę siekamy w drobną kostkę.
  • Warzywa i ser mieszamy w misce i doprawiamy pieprzem.
  • W szklance mieszamy ocet balsamiczny z miodem.
  • Rozgrzewamy patelnię i ustawiamy średni ogień. Filety z kurczaka maczamy w pozostałej oliwie i kładziemy na patelni. Smażymy około 3 minut. W tym czasie doprawiamy sałatkę solą i mieszamy.
  • Przewracamy kurczaka na drugą stronę i skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Po około dwóch minutach polewamy filety mieszanką miodu i octu balsamicznego i na wierzch układamy sałatkę i przykrywamy patelnię pokrywką. Smażymy jeszcze około minuty aż mozzarella zacznie się rozpuszczać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *