Roladki z kurczaka w cieście francuskim to bardzo proste w przygotowaniu oraz bardzo efektownie prezentuje się na talerzu.
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka bazyli
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka papryki
- 1 rolka ciasta francuskiego
- 8 pastrów szynki wieprzowej
- 8 plastrów ostrego sera zółtego
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 jajko
Przygotowanie
- Piersi kroimy na grube sznycle.
- Bazylię, oregano, paprykę sól i pieprz mieszamy i tą mieszanką nacieramy sznycle z piersi.
- Z ciasta francuskiego wycinamy 8 prostokątów.
- Na każdym prostokącie na środku układamy kawałek kurczaka.
- Na kurczaka kładziemy plaster sera.
- Na ser kładziemy plaster szynki.
- Ciasto nacinamy z boków co około centymetr.
- Nacięte paski ciasta zakładamy na siebie lekko naciągając tworząc warkocz.
- Podczas zawijania należy pamiętać aby pozostawić szparki między kolejnymi paskami, aby podczas pieczenia miała którędy uciekać para.
- Jajko roztrzepujemy i pokrywamy nim zawiniętą roladkę aby podczas pieczenia ciasto zbytnio nie urosło i się nie przypaliło.
- Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy roladki zostawiając między nimi trochę miejsc, aby się nie posklejały podczas pieczenia gdy ciasto urośnie.
- Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15-20 minut aż ciasto się zrumieni.