Roladki z kurczaka w cieście francuskim to bardzo proste w przygotowaniu oraz bardzo efektownie prezentuje się na talerzu.

Typ dania Danie główne
Kuchnia Europejska
Pierś z kurczaka w cieście francuskim

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka bazyli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 8 pastrów szynki wieprzowej
  • 8 plastrów ostrego sera zółtego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 jajko

Przygotowanie

  • Piersi kroimy na grube sznycle.
  • Bazylię, oregano, paprykę sól i pieprz mieszamy i tą mieszanką nacieramy sznycle z piersi.
  • Z ciasta francuskiego wycinamy 8 prostokątów.
  • Na każdym prostokącie na środku układamy kawałek kurczaka.
  • Na kurczaka kładziemy plaster sera.
  • Na ser kładziemy plaster szynki.
  • Ciasto nacinamy z boków co około centymetr.
  • Nacięte paski ciasta zakładamy na siebie lekko naciągając tworząc warkocz.
  • Podczas zawijania należy pamiętać aby pozostawić szparki między kolejnymi paskami, aby podczas pieczenia miała którędy uciekać para.
  • Jajko roztrzepujemy i pokrywamy nim zawiniętą roladkę aby podczas pieczenia ciasto zbytnio nie urosło i się nie przypaliło.
  • Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy roladki zostawiając między nimi trochę miejsc, aby się nie posklejały podczas pieczenia gdy ciasto urośnie.
  • Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15-20 minut aż ciasto się zrumieni.

Podobne przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu