Aglio olio to proste, szybkie i tanie włoskie danie, którego podstawą jest oliwa i czosnek. Dzięki papryczce chili i natce pietruszki potrawa zyskuje wyrazisty charakter.

Typ dania Danie główne
Kuchnia Włoska
Aglio olio

Składniki

  • 200 g makaronu długich wstążek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili (opcjonalnie)
  • 100 g piersi z kurczaka
  • 1 pęczek pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  • Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy posiekaną papryczkę i wyciśnięty czosnek.
  • Po chwili wkładamy na patelnię kurczaka pokrojonego w kostkę około 1-1,5 cm. Całość solimy i pieprzymy.
  • Gdy kurczak będzie usmażony dodajemy makaron oraz posiekaną natkę pietruszki. Smażymy przez około minutę cały czas mieszając.
    Gotowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *