Aglio olio to proste, szybkie i tanie włoskie danie, którego podstawą jest oliwa i czosnek. Dzięki papryczce chili i natce pietruszki potrawa zyskuje wyrazisty charakter.
Składniki
- 200 g makaronu długich wstążek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili (opcjonalnie)
- 100 g piersi z kurczaka
- 1 pęczek pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy posiekaną papryczkę i wyciśnięty czosnek.
- Po chwili wkładamy na patelnię kurczaka pokrojonego w kostkę około 1-1,5 cm. Całość solimy i pieprzymy.
- Gdy kurczak będzie usmażony dodajemy makaron oraz posiekaną natkę pietruszki. Smażymy przez około minutę cały czas mieszając.
Gotowe.