Aglio olio to proste, szybkie i tanie włoskie danie, którego podstawą jest oliwa i czosnek. Dzięki papryczce chili i natce pietruszki potrawa zyskuje wyrazisty charakter.

Typ dania Danie główne
Kuchnia Włoska
Aglio olio

Składniki

  • 200 g makaronu długich wstążek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili (opcjonalnie)
  • 100 g piersi z kurczaka
  • 1 pęczek pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  • Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy posiekaną papryczkę i wyciśnięty czosnek.
  • Po chwili wkładamy na patelnię kurczaka pokrojonego w kostkę około 1-1,5 cm. Całość solimy i pieprzymy.
  • Gdy kurczak będzie usmażony dodajemy makaron oraz posiekaną natkę pietruszki. Smażymy przez około minutę cały czas mieszając.
    Gotowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *