Curry zazwyczaj spotykamy w wersji mokrej, czyli z dodatkiem wszelkich sosów (np. pomidorowych). W suchej wersji curry ilość płynów jest zredukowana do minimum i zazwyczaj zawiera małą ilość składników.
Przepis na tą wersję curry dopracowywany był przeze mnie przez długi czas. Jest bardzo aromatyczne, mięso dosłownie rozpływa się i jest lekko pikantne. Głównym elementem przepisu jest biała gorczyca, która poprzez długie gotowanie staje się miękka i podczas gryzienia pęka dając niepowtarzalne wrażenia.
Składniki
- 1 kg filetów z udek kurczaka (bez skóry i kości)
- 2 łyżki klarowanego masła
- 2 średnie cebule
- 2-3 łyżki białej goczycy
- kilka suszonych listków limonki
- 1 łyżeczka mielonych nasion kminu rzymskiego
- 1,5 cm imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki mielonego chili
- garść świeżych liści kolendry
- 1-2 szklanki wody
Przygotowanie
- Imbir i czosnek siekamy na drobną kostkę i wrzucamy do szklanki wraz z pokruszonymi listkami limonki, gorczycą, kminem rzymskim, garam masala, kurkumą, solą i chili.
- Cebulę kroimy na drobną kostkę. Mięso kroimy na mniejsze porcje.
- W rondelku rozpuszczamy masło i smażymy cebulę aż lekko zbrązowieje.
- Dodajemy przyprawy ze szklanki i mieszamy aż zaczną wydzielać aromat.
- Dodajemy kurczaka i dokładnie mieszamy aby przyprawy pokryły mięso.
- Wlewamy wodę tak aby przykryła kurczaka i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 min.
- Gdy kurczak będzie miękki zdejmujemy przykrywkę i podgrzewamy co jakiś czas mieszając, aż cała woda odparuje.
Gotowego kurczaka najlepiej podać z Chlebkami Naan lub z ryżem.