Curry zazwyczaj spotykamy w wersji mokrej, czyli z dodatkiem wszelkich sosów (np. pomidorowych). W suchej wersji curry ilość płynów jest zredukowana do minimum i zazwyczaj zawiera małą ilość składników.

Przepis na tą wersję curry dopracowywany był przeze mnie przez długi czas. Jest bardzo aromatyczne, mięso dosłownie rozpływa się i jest lekko pikantne. Głównym elementem przepisu jest biała gorczyca, która poprzez długie gotowanie staje się miękka i podczas gryzienia pęka dając niepowtarzalne wrażenia.

Typ dania Danie główne
Kuchnia Hinduska
suche curry

Składniki

  • 1 kg filetów z udek kurczaka (bez skóry i kości)
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 2 średnie cebule
  • 2-3 łyżki białej goczycy
  • kilka suszonych listków limonki
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kminu rzymskiego
  • 1,5 cm imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki mielonego chili
  • garść świeżych liści kolendry
  • 1-2 szklanki wody

Przygotowanie

  • Imbir i czosnek siekamy na drobną kostkę i wrzucamy do szklanki wraz z pokruszonymi listkami limonki, gorczycą, kminem rzymskim, garam masala, kurkumą, solą i chili.
  • Cebulę kroimy na drobną kostkę. Mięso kroimy na mniejsze porcje.
  • W rondelku rozpuszczamy masło i smażymy cebulę aż lekko zbrązowieje.
  • Dodajemy przyprawy ze szklanki i mieszamy aż zaczną wydzielać aromat.
  • Dodajemy kurczaka i dokładnie mieszamy aby przyprawy pokryły mięso.
  • Wlewamy wodę tak aby przykryła kurczaka i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 min.
  • Gdy kurczak będzie miękki zdejmujemy przykrywkę i podgrzewamy co jakiś czas mieszając, aż cała woda odparuje.

Gotowego kurczaka najlepiej podać z Chlebkami Naan lub z ryżem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *