Danie to w Tajlandii nazywane jest Kai phat met-mamuang. Jest ono bardzo popularne w Tajlandii i Laosie. Powstało ono wyniku silnych wpływów kuchni południowo-wschodniej Chin.

Kai phat występuje w wielu odmianach, ale głównym składnikiem jest smażony kurczak, cebula i sos sojowy, co daje tej potrawie niepowtarzalny charakter. Często dodaje się także imbir, grzyby, ostre papryczki i orzechy.

Typ dania Danie główne
Kuchnia Tajska
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Czas całkowity 25 minuty
Porcje 4 osoby
Smażony kurczak z orzechami nerkowca

Składniki

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 3 suszone papryczki chilli
  • 2 cebule dymki
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g niesolonych orzechów nerkowca
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyzeczka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 3 łyżki oleju do smazenia
  • kilka liści kolendra
  • szczypiorek

Przygotowanie

  • Głęboką patelnię lub woka rozgrzewamy i wrzucamy orzechy nerkowca. Prażymy kilka minut. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na później.
  • Wlewamy na patelnię olej i wkładamy suszone papryczki i smażymy chwilę. Zdeujemy gdy zaczną się robić ciemne. Następnie kroimy je na kawałki usuwając nasiona. Olej zostawiamy.
  • Na patelnię wrzucamy posiekany w drobną kostkę czosnek i smażymy go na złoto.
  • Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę i czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Wlewamy bulion, sos sojowy, sos rybny i dodajemy cukier. Zmniejszamy ogień i smażymy wszystko przez 5 minut aż płyn lekko odparuje.
  • Dodajemy dymkę, pokrojone papryczki i orzechy. Mieszamy i smażymy jeszcze około 2-3 minut.
  • Podajemy posypane liśćmi kolendry i posiekanym szczypiorkiem wraz z ryżem na osobnym talerzyku.

Tak usmażonego kurczaka możemy podać również z makaronem do chow mein. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wrzucamy go na patelnię na koniec smażenia. Mieszamy tak aby makaron pokrył się sosem. Ponieważ makaron nie jest solony podczas gotowania, należy zwiększyć ilość dodawanego sosu sojowego do 2 łyżeczek.

Podobne przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu