Potrawa, która króluje w każdej knajpce serwującej dania kuchni indyjskiej, lecz tak na prawdę została ona wymyślona w Wielkiej Brytanii (najprawdopodobniej) w Glasgow pod koniec lat 60. XX. Tikka masala to kawałki soczystego, marynowanego w jogurcie i przyprawie garam masala kurczaka podawane w aromatycznym sosie pomidorowym.
Składniki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 250 g jogurtu typu greckiego
- 400 g passaty
- 3 łyżeczki czerwonej pasty curry w słoiczku
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml mleka kokosowego lub słodkiej śmietanki najlepiej 36%
- 3 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mieszanki garam masala
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2-3 czerwona papryczki chili lub 1 łyżeczka chili w proszku
- 1 łyzka sosu sojowego
- 1,5 cm świeżego imbiru
- garść listków kolendry
Przygotowanie
- Mięso z kurczaka kroimy w kostkę. Zalewamy jogurtem wymieszanym ze słodką papryką i garam masala. Mięso musi pozostać w marynacie co najmniej 20 minut.
- W małym naczyniu mieszamy przyprawy: kolendrę, kmin rzymski, curry, kurkumę, pokrojone drobno chili i imbir.
- Cebulę kroimy w piórka i drobno siekamy czosnek.
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy klarowane masło lub olej i wrzucamy cebulę i czosnek Smażymy aż do zeszklenia się.
- Wlewamy na patelnię kurczaka wraz zz marynatą i dodajemy pastę curry i smażymy do czasu aż kurczak nie będzie surowy.
- Dodajemy passatę i po około 5 minutach wlewamy śmietankę. Następnie dusimy koło 10 minut na małym ogniu.
- Dodajemy wymieszane przyprawy, mieszamy i dusimy kolejne 10 minut.
- Jeśli potrawa będzie za mało słona dodajemy sos sojowy.
- Podawać posypame liśćmi kolendry.
Tikka masala można podawać z ryżem lub z chlebkami Naan. Dodatkowo można podać Mango lassi które bardzo dobrze uzupełni smaki dania i przyjemnie złagodzi ostry smak dania.