Potrawa, która króluje w każdej knajpce serwującej dania kuchni indyjskiej, lecz tak na prawdę została ona wymyślona w Wielkiej Brytanii (najprawdopodobniej) w Glasgow pod koniec lat 60. XX. Tikka masala to kawałki soczystego, marynowanego w jogurcie i przyprawie garam masala kurczaka podawane w aromatycznym sosie pomidorowym.

Typ dania Danie główne
Kuchnia Hinduska
Tikka masala

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 250 g jogurtu typu greckiego
  • 400 g passaty
  • 3 łyżeczki czerwonej pasty curry w słoiczku
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml mleka kokosowego lub słodkiej śmietanki najlepiej 36%
  • 3 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mieszanki garam masala
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2-3 czerwona papryczki chili lub 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1 łyzka sosu sojowego
  • 1,5 cm świeżego imbiru
  • garść listków kolendry

Przygotowanie

  • Mięso z kurczaka kroimy w kostkę. Zalewamy jogurtem wymieszanym ze słodką papryką i garam masala. Mięso musi pozostać w marynacie co najmniej 20 minut.
  • W małym naczyniu mieszamy przyprawy: kolendrę, kmin rzymski, curry, kurkumę, pokrojone drobno chili i imbir.
  • Cebulę kroimy w piórka i drobno siekamy czosnek.
  • Na głębokiej patelni rozgrzewamy klarowane masło lub olej i wrzucamy cebulę i czosnek Smażymy aż do zeszklenia się.
  • Wlewamy na patelnię kurczaka wraz zz marynatą i dodajemy pastę curry i smażymy do czasu aż kurczak nie będzie surowy.
  • Dodajemy passatę  i po około 5 minutach wlewamy śmietankę. Następnie dusimy koło 10 minut na małym ogniu.
  • Dodajemy wymieszane przyprawy, mieszamy i dusimy kolejne 10 minut.
  • Jeśli potrawa będzie za mało słona dodajemy sos sojowy.
  • Podawać posypame liśćmi kolendry.

Tikka masala można podawać z ryżem lub z chlebkami Naan. Dodatkowo można podać Mango lassi które bardzo dobrze uzupełni smaki dania i przyjemnie złagodzi ostry smak dania.

 

 

Podobne przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu