Zazwyczaj tofu budzi skrajne emocje. Zwłąszcza jak coś może być dobre, jeżeli w swojej nazwie ma „fu”. Zazwyczaj wynika to z tego, że większość osób zaczynającą swoją przygodę z tofu zbyt któtko je marynuje lub próbuje jeś je na surowo.

Ekspertami w przyrządzaniu tofu są oczywiście mieszkańcy Azji. Cżesto przygotowuje się je z trawą cytrynową, słodko-ostrym sosem, pomidorami lub z curry. W Korei prawie zawsze łączy się tofu z lokalną ostrą papryką gochugaru i sosem sojowym.

Tofu po koreańsku dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno, więc świetnie się sprawdzi na obiad jak i lunch, lub piknik gdy nie ma możliwości podgrzania go. Podawać można na wiele sposobów np. z ryżem, z ważywami gotowanymi na parze lub po prostu na kanapce.

Do tego przepisu najlepiej nadaje się naturalne, twarde tofu.

Typ dania Danie główne, Przekąska, Przystawka
Kuchnia Koreańska
Tagi cebula, proste, tofu, wege
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 30 mins
Porcje 3 porcje
Kalorie (w porcji) 310kcal
Tofu po koreańsku

Składniki

  • 2 kostki tofu
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek szczypiorku
  • ziarna sezamu
  • olej z prażonych ziaren sezamu

Sos

  • 0,5 szklanki wody
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 1,5 łyżeczki papryki gochugaru
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • szczypta soli

Przygotowanie

  • Tofu kroimy w plastry. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy tofu przez 2-3 minuty do zrumienienia się, a następnie obrócić i ponownie smażymy 2-3 minuty. Zdejmujemy z patelni na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar oleju.
  • W szklance mieszamy wszystkie składniki sosu.
  • Cebulę kroimy w kostkę, a szczypiorek siekamy. Na gorącą patelnię na której smażyliśmy tofu, dodajemy odrobię oleju jeżeli jest za mało i wkładamy posiekaną cebulę i smażymy, aż będzie lekko złocista. Dodajemy połowę posiekanego szczypiorku oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Smażymy około minuty.
  • Na patelnię wkładamy z powrotem obsmażone tofu, zwiększamy ogień, wlewamy sos i delikatnie mieszamy, aby całe tofu równo pokryło się w sosem. Kiedy większość sosu odparuje zdejmujemy patelnię z ognia, posypujemy tofu szczypiorkiem, sezamem oraz lekko skrapiamy olejem sezamowym.

Podobne przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *