Nazwa tradycyjnego węgierskiego dania bogracz (węg. Bogrács) wywodzi się od rodzaju kociołka, który służy do przygotowywania potraw na ognisku. Jest to treściwa zupa gulaszowa (węg. gulyásleves) zawierająca wędzony boczek, wołowinę, pomidory oraz paprykę. Mimo że najlepiej smakuje przygotowana w kociołku nad ogniskiem, to z łatwością przygotowuje się ją na domowej kuchence.
Przepisów na bogracz jest wiele. Tu przedstawiam sprawdzony i bardzo prosty (może zbyt łagodny dla węgierskich podniebień). Przygotowanie dania zajmuje trochę czasu, jednak miło spędzonego przy ognisku na biwaku lub działce.
Porcje 6 porcji
Kalorie (w porcji) 640kcal
Składniki
- 0,5 kg wołowego mięsa na gulasz
- ~0,5 l bulionu wołowego lub drobiowego
- 100 g boczku wędzonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
- sól
- pieprz
- 6 łyżek kwaśnej śmietany (po jednej na porcję)
Przygotowanie
- Boczek wędzony kroimy w kostkę i wrzucamy do dużego garnka. Wytapiamy go przez około 5 min co jakiś czas mieszając.
- Mięso wołowe kroimy w średniej wielkości kostkę i obsmażamy na wytopionym tłuszczu z każdej strony.
- Kroimy czosnek w drobną, a cebulę w większą kostkę. Dodajemy do garnka i smażymy, ciągle mieszając, aż się zrumienią.
- Wlewamy bulion do garnka (tak aby mięso było całe zanurzone w płynie. Dodajemy słodką oraz ostrą paprykę i dusimy pod przykryciem około 1,5 godziny na małym ogniu. Jeżeli zajdzie potrzeba dodajemy w trakcie duszenia odrobinę wody.
- Paprykę, oraz ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy razem z pomidorami z puszki do garnka. Dusimy dalej pod przykryciem około 15-20 min, aż ziemniaki będą miękkie.
- Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Podajemy z łyżką śmietany.