Tapioka to bezglutenowa skrobia uzyskiwana z manioku. Sprzedawana jest w formie białych twardych kuleczek. Ugotowane stają się podobne do żelków lecz same nie posiadają smaku.

Połączenie tapioki, mleczka kokosowego i malin to idealny deser na każdą okazję.

Typ dania Deser
tapioka

Składniki

  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 400 ml mleka
  • 1/3 szklanki drobnej tapioki
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • szczypta soli

Mus malinowy

  • 250 g malin (mogą być mrożone)
  • 2 łyżeczki cukru

Przygotowanie

  • Tapiokę zalewamy mlekiem i mlekiem kokosowym i odstawiamy na około godzinę.
  • Dodajemy cukier, smak wanilii oraz sól.
  • Gotujemy na mały ogniu przez około 15 minut, aż kulki tapioki staną się przezroczyste i miękkie.
  • Ugotowaną tapiokę przelewamy do szklanek lub pucharków i pozostawiamy do stężenia.
  • Blendujemy maliny wraz z cukrem na gładką masę i nakładamy na stężałą masę z tapioką.
  • Odstawiamy do lodówki.
    Podajemy zimny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *