Tapioka to bezglutenowa skrobia uzyskiwana z manioku. Sprzedawana jest w formie białych twardych kuleczek. Ugotowane stają się podobne do żelków lecz same nie posiadają smaku.
Połączenie tapioki, mleczka kokosowego i malin to idealny deser na każdą okazję.

Składniki
- 400 ml mleczka kokosowego
- 400 ml mleka
- 1/3 szklanki drobnej tapioki
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- szczypta soli
Mus malinowy
- 250 g malin (mogą być mrożone)
- 2 łyżeczki cukru
Przygotowanie
- Tapiokę zalewamy mlekiem i mlekiem kokosowym i odstawiamy na około godzinę.
- Dodajemy cukier, smak wanilii oraz sól.
- Gotujemy na mały ogniu przez około 15 minut, aż kulki tapioki staną się przezroczyste i miękkie.
- Ugotowaną tapiokę przelewamy do szklanek lub pucharków i pozostawiamy do stężenia.
- Blendujemy maliny wraz z cukrem na gładką masę i nakładamy na stężałą masę z tapioką.
- Odstawiamy do lodówki.
Podajemy zimny.