Dość ostre, grillowane udka z kurczaka, w oryginalnej jamajskiej marynacie. To chyba najbardziej znane danie tradycyjnej kuchni jamajskiej „Jerk”. Kuchnia ta charakteryzuje się specyficzną metodą przygotowywania potraw poprzez wolne pieczenie i/lub wędzenie.
Najważniejsze w przygotowaniu tego dania jest długie marynowanie. Niektóry zalecają nawet 48 godzin. Bardzo ważnymi składnikami marynaty są ostre papryczki, ziele angielskie oraz gałka muszkatołowa.
Składniki
- 1 kg udek z kurczaka bez kości i skóry
- 0,25 szklanki oliwy
- 3 dymki
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 papryszki Habanero lub Scotch Bonnet
- 2 łyżki tymianku może być suszony
- 1 łyżka mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru brązowego można zastąpić rumem dla wzbogacenia smaku
- 0,25 łyżeczki cynamonu
- 0,25 łyżeczki gałki muszkatułowej
- 0,5 limonki
- 0,25 szklanki wody
- 1 pęczek szczypioru
Przygotowanie
- Wyciśnięty sok z limonki wraz z pozostałymi składnikami (poza kurczakiem i szczypiorem) wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę.
- Kawałki kurczaka zanurzyć w marynacie i pozostawić w lodówce na co najmniej 1 dzień.
- Po wyjęciu z lodówki, kurczaka ułożyć na grillu na wyżej zawieszonym ruszcie i grillować około 30-40 minut często przewracając. W przypadku przygotowywania kurczaka na grillu elektrycznym lub patelni (najlepiej grillowej) ustawić temperaturę około 140 stopni.Kurczak ma być soczysty, więc należy uważać aby go nie wysuszyć. Marynata przybierze ciemną barwę, ale dokładnie taki jej kolor ma być.
- Przed podaniem posypać poszatkowanym szczypiorem.