Shisz kebab lub inaczej kofta to pyszne danie danie kuchni arabskiej. W polsce zazwyczaj mówiąc kebab mamy na myśli döner kebap, czyli mieso oiekane na pionowym ruszczie, lecz w krajach bliskiego wschodu jest to obiekane na grillu mięso ze szpikulca.

Podstawą przygotowania shish kebaba to mielone mięso (cielęcina lub wołowina), cebula i pietruszka. Dodając klika prostych przypraw można wyczarować cuda.

Ten kebab świetnie nadaje się na urozmaicenie dań podawanych z grilla obok klasycznej kiełbaski i karkówki. Przygotowanie jest bardzo proste i dość szybkie. Podany wraz z sosem czosnkowym z niesamowitym aromatem prażonego sezamu wzbudzi zachwyt wszystkich mięsożerców.

Typ dania Danie główne, Grill
Kuchnia Arabska
Tagi grill, kebab, łatwe, proste, wołowina
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 35 mins
Servings 8 sztuk
Calories 246kcal
Shish kebab z grilla

Składniki

  • 600 g mięsa mielonego z wołowiny
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • 0,5 łyżeczki papryki mielonej ostrej.
  • 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej.
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki sól do smaku.
  • 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 0,5 cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek natki pietruszki

Czosnkowy sos do kebaba

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 3 ząbki czosnku, łyżeczka
  • 1 łyżka pasty tahini
  • 1 łyżka oleju z pażonego sezamu
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Mięso

  • Mielone mięso z wołowiny ocieplamy do temperatury pokojowej.
  • Cebulę szatkujemy na drobną kostę. Siekamy natkę pietruszki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Przyprawę gyros, mielone papryki, kmin rzymski, sól i pieprz, wraz z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki dodajemy mięsa.
  • Wyrabiamy wszystko kilka minut ręką, aż skłądniki połaczą się i wymieszają się równomiernie.
    Mięso odstawiamy na conajmniej 30 minut w temperaturze pokojowej.

Sos

  • Do miseczki przekładamy jogurt i dodajemy 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, oraz posiekaną dorbo natkę piertuszki.
  • Dodajemy łyżkę pasty tahini, łyżkę oleju z prażonego sezamu, sól i pieprz do smaku i mieszamy wszystko, aż składniki połaczą się.

Grillowanie kebabów

  • Mięso dzielimy na 8 równych porcji. Każdą porcję mięsa równomiernie oblepiamy patyczek do szaszłyka formując kebab o średnicy około 3-4 cm.
    Przed rozpoczęcziem przygotowa kebabów warto wcześniej namoczyć patyki do szaszłyków, aby podczas grillowania nie spaliły się.
  • Jeżeli mamy grilla z 2 poziomami to przygotowane kebaby układamy na górnym ruszcie, jeżeli nie posiadamy takiego, to kebaby układamy w miejscach gdzie żar jest mniejszy (zazwyczaj na brzegach rusztu).
  • Kebaby grillujemy około 10 minut obracając je co jakiś czas aby mięso w środku nie było surowe.
  • Przekładamy kebaby w miejsce gdzie żar jest większy lub na dolny ruszt i obracając co jakiś czas grilujemy jeszcze około 5 min żeby kebaby nabrały ładnego koloru.
  • Kebaby podajemy wraz z przygotowanym sosem i ewentualnie z chlebkami pita.

Podobne przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *