Shisz kebab lub inaczej kofta to pyszne danie danie kuchni arabskiej. W polsce zazwyczaj mówiąc kebab mamy na myśli döner kebap, czyli mieso oiekane na pionowym ruszczie, lecz w krajach bliskiego wschodu jest to obiekane na grillu mięso ze szpikulca.
Podstawą przygotowania shish kebaba to mielone mięso (cielęcina lub wołowina), cebula i pietruszka. Dodając klika prostych przypraw można wyczarować cuda.
Ten kebab świetnie nadaje się na urozmaicenie dań podawanych z grilla obok klasycznej kiełbaski i karkówki. Przygotowanie jest bardzo proste i dość szybkie. Podany wraz z sosem czosnkowym z niesamowitym aromatem prażonego sezamu wzbudzi zachwyt wszystkich mięsożerców.
Porcje 8 sztuk
Kalorie (w porcji) 246kcal
Składniki
- 600 g mięsa mielonego z wołowiny
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- 0,5 łyżeczki papryki mielonej ostrej.
- 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej.
- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki sól do smaku.
- 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 0,5 cebuli
- 3 ząbki czosnku
- kilka gałązek natki pietruszki
Czosnkowy sos do kebaba
- 200 g jogurtu greckiego
- 3 ząbki czosnku, łyżeczka
- 1 łyżka pasty tahini
- 1 łyżka oleju z pażonego sezamu
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Mięso
- Mielone mięso z wołowiny ocieplamy do temperatury pokojowej.
- Cebulę szatkujemy na drobną kostę. Siekamy natkę pietruszki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Przyprawę gyros, mielone papryki, kmin rzymski, sól i pieprz, wraz z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki dodajemy mięsa.
- Wyrabiamy wszystko kilka minut ręką, aż skłądniki połaczą się i wymieszają się równomiernie.Mięso odstawiamy na conajmniej 30 minut w temperaturze pokojowej.
Sos
- Do miseczki przekładamy jogurt i dodajemy 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, oraz posiekaną dorbo natkę piertuszki.
- Dodajemy łyżkę pasty tahini, łyżkę oleju z prażonego sezamu, sól i pieprz do smaku i mieszamy wszystko, aż składniki połaczą się.
Grillowanie kebabów
- Mięso dzielimy na 8 równych porcji. Każdą porcję mięsa równomiernie oblepiamy patyczek do szaszłyka formując kebab o średnicy około 3-4 cm.Przed rozpoczęcziem przygotowa kebabów warto wcześniej namoczyć patyki do szaszłyków, aby podczas grillowania nie spaliły się.
- Jeżeli mamy grilla z 2 poziomami to przygotowane kebaby układamy na górnym ruszcie, jeżeli nie posiadamy takiego, to kebaby układamy w miejscach gdzie żar jest mniejszy (zazwyczaj na brzegach rusztu).
- Kebaby grillujemy około 10 minut obracając je co jakiś czas aby mięso w środku nie było surowe.
- Przekładamy kebaby w miejsce gdzie żar jest większy lub na dolny ruszt i obracając co jakiś czas grilujemy jeszcze około 5 min żeby kebaby nabrały ładnego koloru.
- Kebaby podajemy wraz z przygotowanym sosem i ewentualnie z chlebkami pita.
Przepis wydaje się prosty, ale jak znam swoje szczęście do mięsa to pewnie mi coś nie wyjdzie ale i tak spróbuje!