Pysznyna karkówka gotowana w słoikach. Taka sama jak przygotowywały nasze babcie. Idealna na kanapki. Miękka, krucha i soczysta. Prosta w wykonaniu, nie wymaga wielu przypraw. Wekowanie pozwala na dość długie przechowywanie dzięki czemu zawsze jest pod ręką.

Do przygotowania potrzebe będą słoiki z jak naszerszymi szyjkami (najlepiej bez zwężenia na górze) aby się łatwo wkładało i wyjmowało mięso. Szczelnie zawekowaną karkówkę można przechowywać w lodówce około 1,5 miesiąca, choć nie sprawdzałem dłużej 🙂

Typ dania Dodatek, Przystawka, wędlina
Kuchnia Polska
Tagi czosnek, karkówka, konserwa, na kanapkę, proste, przystawka, wędlina
Czas przygotowania 30 mins
Czas gotowania 2 hrs
Leżakowanie 2 d
Czas całkowity 2 d 2 hrs 30 mins
karkówka w słoiku

Składniki

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 20 g soli peklującej
  • 2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • słoiki z jaknaszerszą szyjką

Przygotowanie

  • Karkówkę dzielimy na kawałki w zależności od wielkości słoików w które mamy. Chodzi o to aby dość ciasno weszło do słoika.
  • W miseczce mieszamy ze sobą przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podzieloną karkówkę nacieramy dokładnie przygotowaną mieszanką i wstawiamy przykrytą w misce do lodówki na 1-2 dni.
  • Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i upychamy każdy kawałek karkówki do słoików, tak aby zostało około 1-2 cm miejsca do pokrywki.

Wekowanie

  • Zakręcamy szczelnie słoiki i wstawiamy do dużego ganka wyścielonego bawełnianą ściereczką.
  • Zalewamy zimną wodą do około ¾ wysokości słoików. Włączamy gaz i doprowadzamy do wrzenia.
  • Gdy woda zagotuje się, zmniejszamy gaz i na małym ogniu gotujemy jeszcze 2 godziny. Po tym czasie wyłączamy gaz i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • Ostudzone słoiki z karkówką wstaiamy do lodówki aby wytopiony tłuszczyk i galaretka stężały.

Podobne przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *