Pysznyna karkówka gotowana w słoikach. Taka sama jak przygotowywały nasze babcie. Idealna na kanapki. Miękka, krucha i soczysta. Prosta w wykonaniu, nie wymaga wielu przypraw. Wekowanie pozwala na dość długie przechowywanie dzięki czemu zawsze jest pod ręką.
Do przygotowania potrzebe będą słoiki z jak naszerszymi szyjkami (najlepiej bez zwężenia na górze) aby się łatwo wkładało i wyjmowało mięso. Szczelnie zawekowaną karkówkę można przechowywać w lodówce około 1,5 miesiąca, choć nie sprawdzałem dłużej 🙂
Składniki
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 2-3 ząbki czosnku
- 20 g soli peklującej
- 2 łyżeczki suszonego lubczyku
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- słoiki z jaknaszerszą szyjką
Przygotowanie
- Karkówkę dzielimy na kawałki w zależności od wielkości słoików w które mamy. Chodzi o to aby dość ciasno weszło do słoika.
- W miseczce mieszamy ze sobą przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podzieloną karkówkę nacieramy dokładnie przygotowaną mieszanką i wstawiamy przykrytą w misce do lodówki na 1-2 dni.
- Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i upychamy każdy kawałek karkówki do słoików, tak aby zostało około 1-2 cm miejsca do pokrywki.
Wekowanie
- Zakręcamy szczelnie słoiki i wstawiamy do dużego ganka wyścielonego bawełnianą ściereczką.
- Zalewamy zimną wodą do około ¾ wysokości słoików. Włączamy gaz i doprowadzamy do wrzenia.
- Gdy woda zagotuje się, zmniejszamy gaz i na małym ogniu gotujemy jeszcze 2 godziny. Po tym czasie wyłączamy gaz i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Ostudzone słoiki z karkówką wstaiamy do lodówki aby wytopiony tłuszczyk i galaretka stężały.