Pieczony boczek, to tradycyjna wędlina polskiej kuchni. Bardzo dobrze sprawdza się na zwykłej kanapce oraz jako przystawka.
Składniki
- ok. 1 kg boczku bez kości
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyzeczki tartej papryki wędzonej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 3 łyżeczki suszonego majeranku
- 3 łyżeczki octu jabłkowego
- kilka ziarenek owoców jałowca daje bardzo przyjemny aromat ale jest nie konieczny
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie
- Z boczku odciąć skórę.
- Owoce jałowca rozgnieść i wraz z pozostałymi przyprawami wymieszać z octem i olejem.
- Natrzeć dokładnie mięso marynatą i odstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny.
- Po wyjściu z lodówki zawinąć szczelnie w folię aluminiową.
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni i piec boczek w naczyniu żaroodpornym (w razie folia okazała się nieszczelna) około 1,5 godziny.
- Po wyjęciu z piekarnika nie rozwijając z folii przycisnąć czymś ciężkim, aż do wystygnięcia aby po wystudzeniu był bardziej zwarty (np położyć deskę drewnianą do krojenia a na nią pełen wody czajnik).
- Zimny boczek pokroić na cienkie plasterki.