Pieczony boczek, to tradycyjna wędlina polskiej kuchni. Bardzo dobrze sprawdza się na zwykłej kanapce oraz jako przystawka.

Typ dania wędlina
Kuchnia Polska

Składniki

  • ok. 1 kg boczku bez kości
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyzeczki tartej papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 3 łyżeczki suszonego majeranku
  • 3 łyżeczki octu jabłkowego
  • kilka ziarenek owoców jałowca daje bardzo przyjemny aromat ale jest nie konieczny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie

  • Z boczku odciąć skórę.
  • Owoce jałowca rozgnieść i wraz z pozostałymi przyprawami wymieszać z octem i olejem.
  • Natrzeć dokładnie mięso marynatą i odstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny. 
  • Po wyjściu z lodówki zawinąć szczelnie w folię aluminiową.
    Boczek zawinięty w folię aluminową
  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni i piec boczek w naczyniu żaroodpornym (w razie folia okazała się nieszczelna) około 1,5 godziny.
  • Po wyjęciu z piekarnika nie rozwijając z folii przycisnąć czymś ciężkim, aż do wystygnięcia aby po wystudzeniu był bardziej zwarty (np położyć deskę drewnianą do krojenia a na nią pełen wody czajnik).
  • Zimny boczek pokroić na cienkie plasterki.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *