Naan to drożdżowe, płaskie chlebki z białej mąki. Oryginalnie piecze się je w specjalnym piecu tandoor. Chlebki spotyka się w przepisach kuchni środkowoazjatyckiej.

Chlebki Naan są bardzo popularne knajpkach z daniami z Indii, gdzie podaje się je zazwyczaj z masłem, czosnkiem, czarnuszką, sezamem lub kozieradką. Idealnie pasują jako  dodatek do wszelkich dań hinduskich zastępując ryż, ale mogą też być podane jako osobne danie, przekąska.

5 from 1 vote
Typ dania Przekąska
Kuchnia Hinduska

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 4 łyżki tłustego mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka drożdzy instant

Przygotowanie

  • Mąkę przesiewam do miski i cukier oraz dodaję drożdże.
  • Dolewam wodę, olej i mleko i wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta.
  • wyrobione ciasto formujemy w kulką i pozostawiamy w misce przykrywając ściereczką na około 1 godzinę.
  • Na stolnicy rozsypujemy odrobinę mąki i przekładamy na nią wyrośniętą kulkę ciasta i dzielimy na około 8 równych części (w zależności jak duże mają być upieczone chlebki).
  • Z każdej części formujemy kulkę i dajemy odpocząć ciastu około 10 min.
  • Kulki rozwałkowujemy na cienkie placki (około 3-5 mm).
  • Rozgrzewamy patelnię o grubym dnie (najlepiej taką do naleśników).
  • Na suchą, rozgrzaną patelnię kładziemy pojedynczo rozwałkowane placki i pieczemy z każdej strony około 2 minut tak aby za się nie przypaliły. Podczas pieczenia mogą tworzyć się bąble z których wylatuje gorąca para.
  • Po zdjęciu z patelni można posmarować masłem z dodatkami np. czosnkiem.
    Podawać jeszcze gorące.

One Reply to “Chlebki Naan”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *