Naan to drożdżowe, płaskie chlebki z białej mąki. Oryginalnie piecze się je w specjalnym piecu tandoor. Chlebki spotyka się w przepisach kuchni środkowoazjatyckiej.
Chlebki Naan są bardzo popularne knajpkach z daniami z Indii, gdzie podaje się je zazwyczaj z masłem, czosnkiem, czarnuszką, sezamem lub kozieradką. Idealnie pasują jako dodatek do wszelkich dań hinduskich zastępując ryż, ale mogą też być podane jako osobne danie, przekąska.
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki letniej wody
- 4 łyżki tłustego mleka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka drożdzy instant
Przygotowanie
- Mąkę przesiewam do miski i cukier oraz dodaję drożdże.
- Dolewam wodę, olej i mleko i wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta.
- wyrobione ciasto formujemy w kulką i pozostawiamy w misce przykrywając ściereczką na około 1 godzinę.
- Na stolnicy rozsypujemy odrobinę mąki i przekładamy na nią wyrośniętą kulkę ciasta i dzielimy na około 8 równych części (w zależności jak duże mają być upieczone chlebki).
- Z każdej części formujemy kulkę i dajemy odpocząć ciastu około 10 min.
- Kulki rozwałkowujemy na cienkie placki (około 3-5 mm).
- Rozgrzewamy patelnię o grubym dnie (najlepiej taką do naleśników).
- Na suchą, rozgrzaną patelnię kładziemy pojedynczo rozwałkowane placki i pieczemy z każdej strony około 2 minut tak aby za się nie przypaliły. Podczas pieczenia mogą tworzyć się bąble z których wylatuje gorąca para.
- Po zdjęciu z patelni można posmarować masłem z dodatkami np. czosnkiem.Podawać jeszcze gorące.
Awesome