Corn dog, nazywany też czasem cozy dog, to parówka nadziana na patyk, oblana ciastem kukurydzianym i smażona na głębokim oleju. Przekąska ta jest klasykiem wśród amerykańskich fast food’ów. Co ciekawe, nazwa nie pochodzi od mąki wykorzystywanej do jego przyrządzenia, lecz od tego w jaki sposób jest podawany – przypomina kolbę kukurydzy.
Corn dogi zaczęto serwować w połowie lat 40 XX wieku, w barze znajdującym się przy legendarnej trasie Route 66 o nazwie „Cozy Dog Drive-in”. Stąd jego druga nazwa. Dziś corn dogi można zjeść w barach i stadionach w całych stanach zjednoczonych.
Składniki
- 5-6 parówek dobrej jakości
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- 1/3 łyżeczki drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- olej do smażenia
Przygotowanie
- Proszek do pieczenia, oraz mąki przesiewamy do miski, dodajemy jajko, mleko sól, cukier i paprykę i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Powinno wyjść dość gęste ciasto, jeżeli tak nie jest to należy dosypać odrobinę mąki pszennej. - Ciasto przelewamy do wysokiego naczynia np. szklanki.
- Parówki kroimy na pół, aby uzyskać kawałki o długości około 4-6 cm.
- Kawałki parówek nadziewamy na patyczki do szaszłyków i maczamy w cieście, tak aby pokryło całą parówkę.
- Zanurzamy w gorącym oleju i smażymy na złoty kolor. Odkładamy na papierowy ręczniki aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Corn dogi najlepiej podawać jeszcze ciepłe z keczupem lub innym ulubionym sosem.