Jajka faszerowane są pyszne, a przygotowanie ich nie jest trudne. Nie może ich zabraknąć na śniadaniu Wielkanocnym oraz jako przystawka na kolacji Wigilijnej. Doskonale sprawdzą się również na innych okazjach. Można je podawać jako przystawkę lub dodatek do dań głównych.

Uwielbiane przez dzieci jak i dorosłych, w kilka minut znikają z talerza.

Do przygotowania farszu wystarczy zaledwie z kilka podstawowych i tanich składników.

Typ dania Na święta, Przekąska, Przystawka
Kuchnia Polska
Tagi cebula, jajko, majonez, pieczarki, proste, przystawka, święta, wege
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 35 mins
Porcje 12 porcji
Kalorie (w porcji) 100kcal
jajka faszerowane

Składniki

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 300 g pieczarek
  • 0,5 cebuli
  • 1,5 łyżki oleju
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 150 g majoneu

Przygotowanie

  • Pieczarki, myjemy i dokładnie osuszamy. Osuszone pieczarki i cebulę kroimy w kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy mieszając aż do zeszklenia się. Dodajemy pieczarki i smażymy co chwilę mieszając, aż lekko się zrumienią. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Pieczarki i cebulę przekładamy do miski i studzimy.
  • Jajka ugotowane na twardo, obieramy ze skorupki i przekrajamy na pół.
  • Wyjmujemy żółtka z przekrojonych połówek jajek i przkładamy do miski z usmażoną cebulą i pieczarkami.
  • Do miski dodajemy 100g majonezu i dokładnie mieszamy, tak aby żółtka się rozpadły i połączyły się z resztą składników. Dporawiamy solą i pieprzem do smaku.
    Jeżeli farsz wydaje się nam za suchy dodajemy jeszcze rorochę majonezu.
  • Białka jajek wypełniamy farszem. Układamy na półmisku farszem do góry.
  • Pozostałą resztą majonezu dekorujemy jajka, najwygodniej to zrobić szprycą do dekoracji tortów, lub rękawem cukierniczym, ale jeżeli nie mamy takich narzędzi to można poprostu układać majonez łyżeczką.
  • Natkę pietruszki szatkujemy i posypujemy nią jajka.

Podobne przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *