Idealna i nieskomplikowana przekąska na każdą okazję. Paluchy serowe przypominają konsystencją ciasto francuskie, są maślane i chrupiące. W zależności jakiej użyjemy paprykli mogą być łagodne lub ostre.

Z podanego przepisu wychodzi dość spora ilość paluchów. Podawać można je bez dodatków lub np. z salsą paprykowo-pomidorową. Dobrze komponuje się z innymi pieczonymi prekąskami takimi jak śliwki w boczku lub smażonymi krążkami cebulowymi.

Paluchy serowe mogą postać nawet kilka dni, choć zazwyczaj znikają w mgnieniu oka.

Typ dania Do piwa, Przekąska, Przystawka
Tagi ciasto, do piwa, przekąska, ser
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 15 mins
Schładzanie cisata 30 mins
Czas całkowity 1 hr
Paluchy serowe

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 150 g żółtego sera
  • 8 łyżek śmietany 30%
  • 1 jajko
  • słodka lub ostra papryka w proszku
  • szczypta soli

Przygotowanie

  • Mąke przesiewamy do miski, dodajemy jajko, śmietanę i sól. Zagniatamy na gładkie ciasto i przykryte ściereczką wkłądamy na 30 min do lodówki do aby się schłodziło.
  • W trakcie schładzania się ciasta ścieramy żółty ser na tarce o drobnych oczkach.
    Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę 220°C bez termoobiegu.
  • Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, zagniatamy ponownie i na porószonym mąką blacie rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Rozwałkowane ciasto składamy 3 razy – z lewej do prawej, z prawej do lewej i z góry do dołu. Złożone ciasto ponownie rozwałkowywujemy i posypujemy startym serem.
  • Ciasto tniemy na paski o wymiarach około 2 x 10 cm. Wycięte paski, układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając między kawałkami ciasta około 1cm wolnej przestrzeni.
  • Paski ciasta delikatnie posypujemy papryką w proszku i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 15 minut aż paluchy ładnie się przyrumienią.

Notes

Zamiast papryki w proszku można użyć ziół takich jak zioła prowansalskie, oregano, lub posypać suszonymi płątkami papryki chilli lub jalapeño.

Podobne przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *