Idealna i nieskomplikowana przekąska na każdą okazję. Paluchy serowe przypominają konsystencją ciasto francuskie, są maślane i chrupiące. W zależności jakiej użyjemy paprykli mogą być łagodne lub ostre.
Z podanego przepisu wychodzi dość spora ilość paluchów. Podawać można je bez dodatków lub np. z salsą paprykowo-pomidorową. Dobrze komponuje się z innymi pieczonymi prekąskami takimi jak śliwki w boczku lub smażonymi krążkami cebulowymi.
Paluchy serowe mogą postać nawet kilka dni, choć zazwyczaj znikają w mgnieniu oka.
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 150 g żółtego sera
- 8 łyżek śmietany 30%
- 1 jajko
- słodka lub ostra papryka w proszku
- szczypta soli
Przygotowanie
- Mąke przesiewamy do miski, dodajemy jajko, śmietanę i sól. Zagniatamy na gładkie ciasto i przykryte ściereczką wkłądamy na 30 min do lodówki do aby się schłodziło.
- W trakcie schładzania się ciasta ścieramy żółty ser na tarce o drobnych oczkach. Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę 220°C bez termoobiegu.
- Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, zagniatamy ponownie i na porószonym mąką blacie rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Rozwałkowane ciasto składamy 3 razy – z lewej do prawej, z prawej do lewej i z góry do dołu. Złożone ciasto ponownie rozwałkowywujemy i posypujemy startym serem.
- Ciasto tniemy na paski o wymiarach około 2 x 10 cm. Wycięte paski, układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając między kawałkami ciasta około 1cm wolnej przestrzeni.
- Paski ciasta delikatnie posypujemy papryką w proszku i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 15 minut aż paluchy ładnie się przyrumienią.
Uwagi
Zamiast papryki w proszku można użyć ziół takich jak zioła prowansalskie, oregano, lub posypać suszonymi płątkami papryki chilli lub jalapeño.