Papryczki nadziewane serem to bardzo często występująca przystawka na przyjęciach i spotkaniach. Jest wiele przepisów na tą prostą przystawkę, ale ten wyróżnia się tym, że przed nadzieniem papryczki są pieczone. Pieczenie papryczek nadaje im słodkiego smaku i sprawia że są o wiele miększe niż surowe i przyjemniejsze w jedzeniu. Przygotowane i polane oliwą zachowują dłużej swoją świeżość. Choć to nie jest zbyt istotne ponieważ i tak bardzo szybko znikają ze stołu.

Papryczki dobrze się komponują z innymi prostymi przystawkami takimi jak np. jajka faszerowane pieczarkami lub śliwki w boczku.

Typ dania Party, Przekąska, Przystawka
Kuchnia Europejska
Tagi czosnek, feta, papryka, proste, przystawka, ser
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Pieczenie 10 minuty
Czas całkowity 30 minuty
Porcje 16 sztuk
Kalorie (w porcji) 94kcal
papryczki nadziewane serem

Składniki

  • 400 g małych słodkich papryczek (najlepiej typu Sweet Bite)
  • 270 g sera typu feta
  • 150 g serka białego puszystego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Przygotowanie papryczek

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Papryczkom odcinamy górę i oczyszczamy z gniazd nasiennych i nasion (dobrze się to robi łyżeczką od herbaty).
  • Papryczki umieszczamy na ruszcie i smarujemy oliwą z oliwek. Następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 10 min, tak żeby lekko się przyrumieniły ale nie spaliły). Po tym casie wyciągamy i studzimy.

Przygotowanie farszu

  • Ser typu feta wraz z puszystym serkiem wkładamy do miski. Dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, dodajemy 1 łyżkę czosnku niedźwiedziego, suszonego oregano oraz po jednej łyżce śmietany i oliwy z oliwek.
  • Wszystkie składniki w misce rozgniatamy widelcem aż do połączenia się składników. Jeżeli farsz będzie zbyt gęsty możemy dodać więcej śmietany.
  • Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Nadziewanie papryczek

  • Do nadziewania najlepiej nadaje się szpryca cukiernicza, ale jeżeli takiej nie posiadamy można farsz przełożyć do woreczka foliowego i odciąć dolny róg. Jeżeli będziemy korzystać z woreczka farsz nie może być zbyt gęsty bo woreczek może się rozerwać.
  • Ostudzone papryczki po kolei bierzemy w rękę, następnie wkładamy koniec szprycy lub woreczka do środka i wpompowujemy farsz do środka aż całkowicie wypełni papryczkę.
  • Papryczki układamy na talerzu i spryskujemy oliwą z oliwek i posypujemy suszonym oregano.

Podobne przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu