Papryczki nadziewane serem to bardzo często występująca przystawka na przyjęciach i spotkaniach. Jest wiele przepisów na tą prostą przystawkę, ale ten wyróżnia się tym, że przed nadzieniem papryczki są pieczone. Pieczenie papryczek nadaje im słodkiego smaku i sprawia że są o wiele miększe niż surowe i przyjemniejsze w jedzeniu. Przygotowane i polane oliwą zachowują dłużej swoją świeżość. Choć to nie jest zbyt istotne ponieważ i tak bardzo szybko znikają ze stołu.
Papryczki dobrze się komponują z innymi prostymi przystawkami takimi jak np. jajka faszerowane pieczarkami lub śliwki w boczku.
Porcje 16 sztuk
Kalorie (w porcji) 94kcal
Składniki
- 400 g małych słodkich papryczek (najlepiej typu Sweet Bite)
- 270 g sera typu feta
- 150 g serka białego puszystego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
- 2 łyżki suszonego oregano
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Przygotowanie papryczek
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Papryczkom odcinamy górę i oczyszczamy z gniazd nasiennych i nasion (dobrze się to robi łyżeczką od herbaty).
- Papryczki umieszczamy na ruszcie i smarujemy oliwą z oliwek. Następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 10 min, tak żeby lekko się przyrumieniły ale nie spaliły). Po tym casie wyciągamy i studzimy.
Przygotowanie farszu
- Ser typu feta wraz z puszystym serkiem wkładamy do miski. Dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, dodajemy 1 łyżkę czosnku niedźwiedziego, suszonego oregano oraz po jednej łyżce śmietany i oliwy z oliwek.
- Wszystkie składniki w misce rozgniatamy widelcem aż do połączenia się składników. Jeżeli farsz będzie zbyt gęsty możemy dodać więcej śmietany.
- Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Nadziewanie papryczek
- Do nadziewania najlepiej nadaje się szpryca cukiernicza, ale jeżeli takiej nie posiadamy można farsz przełożyć do woreczka foliowego i odciąć dolny róg. Jeżeli będziemy korzystać z woreczka farsz nie może być zbyt gęsty bo woreczek może się rozerwać.
- Ostudzone papryczki po kolei bierzemy w rękę, następnie wkładamy koniec szprycy lub woreczka do środka i wpompowujemy farsz do środka aż całkowicie wypełni papryczkę.
- Papryczki układamy na talerzu i spryskujemy oliwą z oliwek i posypujemy suszonym oregano.