Placki z kukurydzą są świetnym daniem, ponieważ są proste i szybkie w przygotowaniu. Są idealne dla dzieci. Bardzo podobne do placków z jabłkiem, ale kryją w sobie chrupiące ziarna kukurydzy i pokryte są ciągnącym się serem. Najlepiej smakują prosto z patelni, ale na zimno także są smaczne.
Porcje 12 placków
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 puszka kukurydzy standardowa 400 g
- 1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej (takiej żółtej, może też być sól, ale tak smakuje lepiej)
- 100 g żółtego sera najlepiej Edam lub inny aromatyczny miękki ser
- olej do smażenia
Przygotowanie
- Ser ścieram na dużych oczkach tarki
- Mąkę, jajka, mleko i Vegetę mieszam razem w misce aż będzie jednolita masa.
- Dodaję kukurydzę i mieszam.
- Na patelni rozgrzewam olej.
- Wlewam na patelnię porcjami przygotowaną masę tak aby wyszło około 4 placków na raz i smażę aż od spodu zrobią się złociste czyli około 2-3 minut.
- Placki przekręcam na drugą stronę i posypuję startym serem. Smażę kolejne 2-3 minuty.
- Zdejmuję z patelni. Często zdarza się że ser sienie rozpuścił do końca, ale to nie problem ponieważ placki są wciąż gorące i zanim zostaną zjedzone to ser się rozpuści 🙂