Placki z kukurydzą są świetnym daniem, ponieważ są proste i szybkie w przygotowaniu. Są idealne dla dzieci. Bardzo podobne do placków z jabłkiem, ale kryją w sobie chrupiące ziarna kukurydzy i pokryte są ciągnącym się serem. Najlepiej smakują prosto z patelni, ale na zimno także są smaczne.

Typ dania Danie główne, Lunch, Przekąska
Kuchnia Amerykańska
Tagi konserwa, kukurydza, łatwe, placek
Porcje 12 placków

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 puszka kukurydzy standardowa 400 g
  • 1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej (takiej żółtej, może też być sól, ale tak smakuje lepiej)
  • 100 g żółtego sera najlepiej Edam lub inny aromatyczny miękki ser
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  • Ser ścieram na dużych oczkach tarki
  • Mąkę, jajka, mleko i  Vegetę mieszam razem w misce aż będzie jednolita masa.
  • Dodaję kukurydzę i mieszam.
  • Na patelni rozgrzewam olej.
  • Wlewam na patelnię porcjami przygotowaną masę tak aby wyszło około 4 placków na raz i smażę aż od spodu zrobią się złociste czyli około 2-3 minut.
  • Placki przekręcam na drugą stronę i posypuję startym serem. Smażę kolejne 2-3 minuty.
  • Zdejmuję z patelni. Często zdarza się że ser sienie rozpuścił do końca, ale to nie problem ponieważ placki są wciąż gorące i zanim zostaną zjedzone to ser się rozpuści 🙂

Podobne przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu