Prosta, lekka, kolorowa sałatka z tuńczykiem i jajkiem. Sycąca i wartościowa pod względem składników.

Sałatka świetne sprawdza się jako śniadanie, kolacja, ale również jako lunch do pracy.

Typ dania Sałatka
sałatka z tuńczykiem

Składniki

  • 0,5 opakowania miksu sałat
  • 2 jajka
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 pomidor lub kilka koktajlowych
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 0,25 czerwonej cebuli
  • 1 łyżka szczypiorku
  • kilka oliwek

Sos winegret

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki musztardy sarepska lub stołowa
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • peprz

Przygotowanie

  • Jajka gotujemy i obrane kroimy na ćwiartki. Tuńczyka odsączamy z zalewy.
  • Paprykę i pomidora kroimy w kostkę (pomidorki koktajlowe przepaławiamy), oliwki przecinamy na pół. Cebulę kroimy na cienkie plastry, szczypiorek szatkujemy.
  • Składniki sosu mieszamy w szklance do połączenia się składników doprawiając solą i pieprzem do smaku.
  • Do miski wrzucamy warzywa, jaka i tuńczyka i przed podaniem polewamy sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *