Prosta, lekka, kolorowa sałatka z tuńczykiem i jajkiem. Sycąca i wartościowa pod względem składników.
Sałatka świetne sprawdza się jako śniadanie, kolacja, ale również jako lunch do pracy.
Składniki
- 0,5 opakowania miksu sałat
- 2 jajka
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 pomidor lub kilka koktajlowych
- 0,5 czerwonej papryki
- 0,25 czerwonej cebuli
- 1 łyżka szczypiorku
- kilka oliwek
Sos winegret
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki musztardy sarepska lub stołowa
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- sól
- peprz
Przygotowanie
- Jajka gotujemy i obrane kroimy na ćwiartki. Tuńczyka odsączamy z zalewy.
- Paprykę i pomidora kroimy w kostkę (pomidorki koktajlowe przepaławiamy), oliwki przecinamy na pół. Cebulę kroimy na cienkie plastry, szczypiorek szatkujemy.
- Składniki sosu mieszamy w szklance do połączenia się składników doprawiając solą i pieprzem do smaku.
- Do miski wrzucamy warzywa, jaka i tuńczyka i przed podaniem polewamy sosem.