Prosta i szybka sałatka z pomidorów. Bardzo podobna do tej, którą często przygotowuje się w tradycyjnie w polskich domach. Różni się jednak od niej dodatkami. U nas zazwyczaj to ocet i olej. Turcy jednak bardzo lubą zieleninę, więc w tej pomidorowej sałatce jest natka pietruszki i kolendra. Zamiast octu często używają soku z cytryny, co dodatkowo wzmacnia miłe orzeźwienie w gorące tureckie dni. Sałatka świetnie się komponuje z wszelkiego rodzaju kebabami, grilowanymi mięsami i rybami, ale również może być podana jako pyszna przystawka na każdą okazję.
Czas całkowity 10 mins
Porcje 3 porcje
Kalorie (w porcji) 80kcal
Składniki
- 3-4 średnie pomidory
- 0,5 czerwonej cebuli
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Umyte i osuszone pomidory kroimy w kostkę o boku 1-2cm. Połowę czerwonej cebuli kroimy w cienkie plasterki.
- Warzywa przekładamy do miski. Dodajemy posiekane natkę pietruszki i kolendrę. Całość polewamy oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem.
- Mieszamy delikatnie i podajemy od razu.