Śniadanie to bardzo ważny posiłek, musi być sycące i dające energię na długi czas. Nie może być zbyt ciężkie, ponieważ nie będziemy w stanie nic zrobić. Ale musi być także łatwe i szybkie do przyrządzenia. Dlatego świetnym pomysłem jest lekka tortilla z omletem i bekonem z dodatkiem świeżych warzyw.
Zjedzenie takiej tortilli rano, sprawi że dzień zacznie się o wiele lepiej. Mimo że wydaje ona dość skromnym posiłkiem, to na pewno napełni nas na dłuższy czas, bez poczucia ociężałości. Wiele radości w trakcie jedzenia dostarczy pyszny chrupiący bekon owinięty w omlet.
Oczywiście tortilla może być jedzona o każdej porze, także jako lunch, lekki obiad lub wieczorna przekąska. Właściwie można ją jeść cały czas.
Porcje 1 tortilla
Kalorie (w porcji) 360kcal

Składniki
- 1 placek tortilli pszennej
- 4 plastry bekonu
- 2 jajka
- ⅛ czerwonej papryki
- ⅛ czerwonej cebuli
- kilka liści świeżego szpinaku
- sól
- pieprz
Sos chrzanowy (starczy na kilka tortilli)
- 4 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka majonezu
- 1,5 łyżki chrzanu ze słoika
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- ¼ łyżeczki cukru
Przygotowanie
Sos chrzanowy do tortilli
- Wszystkie składniki przekładamy do naczynia i mieszamy dokładnie, aż do połączenia się, W razie potrzeby doprawiamy większą ilością soli i pieprzu.
Omlet i bekon
- Do naczynia wbijamy dwa jajka, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
- Rozgrzewamy patelnię z grubym dnem i kładziemy na nią cztery plastry bekonu. Smażymy z obu stron do momentu aż będzie lekko chrupiący.
- Zdejmujemy bekon z patelni. Jeżeli zbyt mało wytopiło się tłuszczu z bekonu drobinę oleju aby usmażyć omlet.
- Na patelnię wlewamy rozkłócone jajka. Smażymy bez przewracania aż do momentu gdy wierzch omleta będzie prawie ścięty.
- Przewracamy delikatnie omlet na drugą stronę i smażymy jeszcze przez kilka sekund.
Składamy tortillę
- Tortillę możemy lekko podgrzać w mikrofali ale nie jest to konieczne.
- Czerwoną paprykę kroimy w słupki, a czerwoną cebulę w cienkie plasterki.
- Tortillę kładziemy na talerz i na jednej połowie zaczynamy układać liście szpinaku, usmażony ciepły omlet, plastry bekonu, paprykę i cebulę. Polewamy sosem chrzanowym poukładane składniki.
- Tortillę rolujemy ciasno od strony poukładanych składników, tak by część bez skłądników szczelnie zamknęła całość. Jemy póki omlet jest jeszcze ciepły a bekon chrupiący.
Tortila jak jest sucha z wczoraj to trochę źle się zwija, prawda?
Wystarczy położyć ją na talerz, lekko skropić wodą, przykryć drugim talerzem i włożyć do mikrofali. Powinna znów być miękka i dać się łatwo rolować 🙂