Śniadanie to bardzo ważny posiłek, musi być sycące i dające energię na długi czas. Nie może być zbyt ciężkie, ponieważ nie będziemy w stanie nic zrobić. Ale musi być także łatwe i szybkie do przyrządzenia. Dlatego świetnym pomysłem jest lekka tortilla z omletem i bekonem z dodatkiem świeżych warzyw.

Zjedzenie takiej tortilli rano, sprawi że dzień zacznie się o wiele lepiej. Mimo że wydaje ona dość skromnym posiłkiem, to na pewno napełni nas na dłuższy czas, bez poczucia ociężałości. Wiele radości w trakcie jedzenia dostarczy pyszny chrupiący bekon owinięty w omlet.

Oczywiście tortilla może być jedzona o każdej porze, także jako lunch, lekki obiad lub wieczorna przekąska. Właściwie można ją jeść cały czas.

Typ dania Danie główne, Lunch, Przekąska, Śniadanie
Kuchnia Europejska
Tagi bekon, chrzan, jajko, omlet, papryka, proste, szpinak, szybkie, tortilla
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 10 mins
Czas całkowity 20 mins
Porcje 1 tortilla
Kalorie (w porcji) 360kcal
tortilla z omletem i bekonem

Składniki

  • 1 placek tortilli pszennej
  • 4 plastry bekonu
  • 2 jajka
  • czerwonej papryki
  • czerwonej cebuli
  • kilka liści świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz

Sos chrzanowy (starczy na kilka tortilli)

  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka majonezu
  • 1,5 łyżki chrzanu ze słoika
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ¼ łyżeczki cukru

Przygotowanie

Sos chrzanowy do tortilli

  • Wszystkie składniki przekładamy do naczynia i mieszamy dokładnie, aż do połączenia się, W razie potrzeby doprawiamy większą ilością soli i pieprzu.

Omlet i bekon

  • Do naczynia wbijamy dwa jajka, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
  • Rozgrzewamy patelnię z grubym dnem i kładziemy na nią cztery plastry bekonu. Smażymy z obu stron do momentu aż będzie lekko chrupiący.
  • Zdejmujemy bekon z patelni. Jeżeli zbyt mało wytopiło się tłuszczu z bekonu drobinę oleju aby usmażyć omlet.
  • Na patelnię wlewamy rozkłócone jajka. Smażymy bez przewracania aż do momentu gdy wierzch omleta będzie prawie ścięty.
  • Przewracamy delikatnie omlet na drugą stronę i smażymy jeszcze przez kilka sekund.

Składamy tortillę

  • Tortillę możemy lekko podgrzać w mikrofali ale nie jest to konieczne.
  • Czerwoną paprykę kroimy w słupki, a czerwoną cebulę w cienkie plasterki.
  • Tortillę kładziemy na talerz i na jednej połowie zaczynamy układać liście szpinaku, usmażony ciepły omlet, plastry bekonu, paprykę i cebulę. Polewamy sosem chrzanowym poukładane składniki.
  • Tortillę rolujemy ciasno od strony poukładanych składników, tak by część bez skłądników szczelnie zamknęła całość. Jemy póki omlet jest jeszcze ciepły a bekon chrupiący.

Podobne przepisy:

2 Replies to “Tortilla śniadaniowa z omletem i chrupiącym bekonem”

    1. Wystarczy położyć ją na talerz, lekko skropić wodą, przykryć drugim talerzem i włożyć do mikrofali. Powinna znów być miękka i dać się łatwo rolować 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *