Pyszny i aromatyczny sos pomidorowy to podstawa każdej pizzy. Najważniejsze w przygotowaniu idealnego sosu jest powolne gotowanie w celu odparowania płynów.
Do przygotowania potrzebne są najwyższej jakości pomidory. Niestety nasze polskie nie są tak aromatyczne jak te włoskie. Idealnym rozwiązaniem jest więc wykorzystanie pomidorów z puszki, które są zbierane w odpowiednim czasie, gdy mają najlepszy smak.
Składniki
- 400 g pomidorów z puszki
- 200 ml bulionu wołowego
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyzka octu balsamicznego
- 1 łyzka cukru
- 1/4 łyżeczki bazylii
- 1/4 łyżeczki oregano
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek kroimy na drobną kostkę.
- Garnek stawiamy na średnim ogniu i rozgrzewamy w nim oliwę. Wrzucamy cebulę i smażymy około minuty.
- Dodajemy ocet i cukier i dalej smażymy przez około 10-15 minut, aż cebula lekko się skarmelizuje.
- Dodajemy sól i czosnek. Smażymy około minuty.
- Dodajemy bulion, pomidory, oregano i bazylię. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy około 50 minut co jakiś czas mieszając, aż do uzyskania wymaganej gęstości.
- Blendujemy całość i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.