Pyszny i aromatyczny sos pomidorowy to podstawa każdej pizzy. Najważniejsze w przygotowaniu idealnego sosu jest powolne gotowanie w celu odparowania płynów.

Do przygotowania potrzebne są najwyższej jakości pomidory. Niestety nasze polskie nie są tak aromatyczne jak te włoskie. Idealnym rozwiązaniem jest więc wykorzystanie pomidorów z puszki, które są zbierane w odpowiednim czasie, gdy mają najlepszy smak.

Typ dania Dodatek, Sos
Kuchnia Włoska
Sos pomidorowy do pizzy

Składniki

  • 400 g pomidorów z puszki
  • 200 ml bulionu wołowego
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyzka octu balsamicznego
  • 1 łyzka cukru
  • 1/4 łyżeczki bazylii
  • 1/4 łyżeczki oregano
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  • Cebulę i czosnek kroimy na drobną kostkę.
  • Garnek stawiamy na średnim ogniu i rozgrzewamy w nim oliwę. Wrzucamy cebulę i smażymy około minuty.
  • Dodajemy ocet i cukier i dalej smażymy przez około 10-15 minut, aż cebula lekko się skarmelizuje.
  • Dodajemy sól i czosnek. Smażymy około minuty.
  • Dodajemy bulion, pomidory, oregano i bazylię. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy około 50 minut co jakiś czas mieszając, aż do uzyskania wymaganej gęstości.
  • Blendujemy całość i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *