Przepisu na dobrą salsę do chipsów i nachos’ów poszukiwałem bardzo długo. Zawsze okazywało się że jeden smak górował nad innymi smakami, co sprawiało że nie była zachowana harmonia. Nie były złe, ale to nie było to. Gdy byłem w jednym z lokali podana została salsa, która mnie zachwyciła. Wszystkie smaki w idealnych proporcjach. O przepis prosiłem trochę czasu i się udało!

Salsa ta charakteryzuje się lekko dymnym posmakiem z wędzonej lub grillowanej marynowanej papryki. Ostrość można łatwo regulować dodając więcej papryczek chilli. Dzięki zblendowaniu wszystkie smaki idealnie się łączą i zachowują cudowną harmonię.

Salsa paprykowo-pomidorowa idealnie uzupełnia się sosem serowym do nachos.Świetnie pasuje także jako dodatek do kanapek i innych przekąsek podawanych podczas meczu czy spotkania ze znajomymi przy piwie.

Warto zaopatrzyć się w przykrywkę z siatki metalowej żeby sos podczas odparowywania nie chlapał po całej kuchni.

Typ dania Salsa, Sos
Kuchnia Amerykańska, Meksykańska
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 25 mins
Servings 6 miseczek do dipów
Salsa paprykowo-pomidorowa

Osprzęt

  • Patelnia
  • Blender
  • Nóż
  • Garnek (opcjonalnie)

Składniki

  • 2 puszki pomidorów po 400 g
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 6-8 kawałków marynowanej pieczonej lub grillowanej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

Przygotowanie

  • Na głębokiej patelni lub garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Cebulę drobno kroimy (i mniejsze kawałki tym łatwiej będzie się blendować) i wrzucamy na na patelnię i smażymy aż do zeszklenia się cebuli
    Szklimy cebulę na patelni
  • Papryczki chili oczyszczamy z pestek, kroimy na małe kawałki i wrzucamy na patelnię. Dwa ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, lub kroimy bardzo drobno i także wrzucamy na patelnię i smażymy przez 2-3 minuty.
    Smayżymy chilli, czosnek i cebulę
  • Kawałki marynowanej papryki kroimy na mniejsze kawałki i wraz dwoma puszkami pomidorów wrzucamy na patelnię. Dodajemy łyżkę octu jabłkowego i jedną łyżeczkę brązowego cukru. Smażymy na średnim ogniu mieszając co chwilę bez przykrycia aż sos zgęstnieje (odparować trzeba około 1/3 płynu).
    Dodajemy pomidory i paprykę
  • Pod koniec gotowania doprawiamy salsę 1 łyżeczką oregano, 1 łyżeczką słodkiej papryki, i po 0,5 łyżeczki soli i pieprzu. Zamieszać i wystudzić.
    Dodajemy przyprawy
  • Po wystudzeniu zblendować i przełożyć do słoika. Jeżeli mamy czas to słoik z salsą wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny aby przegryzły się smaki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *