Przepisu na dobrą salsę do chipsów i nachos’ów poszukiwałem bardzo długo. Zawsze okazywało się że jeden smak górował nad innymi smakami, co sprawiało że nie była zachowana harmonia. Nie były złe, ale to nie było to. Gdy byłem w jednym z lokali podana została salsa, która mnie zachwyciła. Wszystkie smaki w idealnych proporcjach. O przepis prosiłem trochę czasu i się udało!
Salsa ta charakteryzuje się lekko dymnym posmakiem z wędzonej lub grillowanej marynowanej papryki. Ostrość można łatwo regulować dodając więcej papryczek chilli. Dzięki zblendowaniu wszystkie smaki idealnie się łączą i zachowują cudowną harmonię.
Salsa paprykowo-pomidorowa idealnie uzupełnia się sosem serowym do nachos.Świetnie pasuje także jako dodatek do kanapek i innych przekąsek podawanych podczas meczu czy spotkania ze znajomymi przy piwie.
Warto zaopatrzyć się w przykrywkę z siatki metalowej żeby sos podczas odparowywania nie chlapał po całej kuchni.
Osprzęt
- Patelnia
- Blender
- Nóż
- Garnek (opcjonalnie)
Składniki
- 2 puszki pomidorów po 400 g
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryczka chilli
- 6-8 kawałków marynowanej pieczonej lub grillowanej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
Przygotowanie
- Na głębokiej patelni lub garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Cebulę drobno kroimy (i mniejsze kawałki tym łatwiej będzie się blendować) i wrzucamy na na patelnię i smażymy aż do zeszklenia się cebuli
- Papryczki chili oczyszczamy z pestek, kroimy na małe kawałki i wrzucamy na patelnię. Dwa ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, lub kroimy bardzo drobno i także wrzucamy na patelnię i smażymy przez 2-3 minuty.
- Kawałki marynowanej papryki kroimy na mniejsze kawałki i wraz dwoma puszkami pomidorów wrzucamy na patelnię. Dodajemy łyżkę octu jabłkowego i jedną łyżeczkę brązowego cukru. Smażymy na średnim ogniu mieszając co chwilę bez przykrycia aż sos zgęstnieje (odparować trzeba około 1/3 płynu).
- Pod koniec gotowania doprawiamy salsę 1 łyżeczką oregano, 1 łyżeczką słodkiej papryki, i po 0,5 łyżeczki soli i pieprzu. Zamieszać i wystudzić.
- Po wystudzeniu zblendować i przełożyć do słoika. Jeżeli mamy czas to słoik z salsą wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny aby przegryzły się smaki.