Słodki sos chilli, dokładnie taki sam jak w barach azjatyckich. Lekka kwaśność bardzo dobrze równoważy jego słodkość. Wyraziście pikantny, o ciekawej konsystencji. Świetnie nadaje się do większości dań kuchni chińskiej i tajskiej np. do sajgonek. Jego przygotowanie zajmuje zalewie kilka chwil. Co prawda istnieje możliwość kupienia gotowego sosu w sklepie, lecz domowy nie zawiera dodatkowych niechcianych chemicznych składników. A co ważniejsze jest o wiele smaczniejszy. Z tego co wiem, to nawet we wcześniej wspomnianych barach sami przygotowują ten sos, ponieważ tak jest taniej 😉

Typ dania Sos
Kuchnia Chińska
Tagi chilli, czosnek, do maczania, imbir, proste, sos, szybkie
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 30 mins
Porcje 400 ml
słodki sos chilli jak u chińczyka

Składniki

  • 5 papryczek chilli
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 cm świeżego imbiru
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki wody

Przygotowanie

  • Papryczki chilli oczyszczamy z błon i usuwamy pestki (jeżeli kilka pestek zostanie to nic się nie stanie). Czosnek i imbir obieramy i wraz z papryczkami chilli umieszczamy w blenderze. Warzywa można pokroić na mniejsze kawałki żeby łatwiej się blendowały.
  • Blendujemy wszystko. Czas blendowania zależy od naszych upodobań co do wielkości kawałków warzyw w sosie (osobiście lubię takie wielkości 1-2 milimetrów). Im dłużej blendujemy tym mniejsze kawałki.
  • Zblendowane warzywa przekładamy do garnka, dodajemy 0,5 szklanki cukru i octu ryżowego, łyżeczkę soli i 1,5 szklanki wody. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
  • Gotujemy około 10 min.
  • W szklance mieszamy 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej z 22 łyżkam zimnej wody i wlewamy do gotującego się sosu, Gotujemy jeszcze około 2 minut cały czas mieszając aż sos zgęstnieje. Po ostudzeniu sos powinien mieć konsystencję rzadkiego kisielu.
  • Po przelaniu sosu do słoika możemy przechowywać go w lodówce do koło miesiąca.

Podobne przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *