Podstawowy sos do grilla. Świetnie pasuje do wołowiny i wieprzowiny. Do drobiu także się nada, choć do tego mięsa osobiście wole inne sosy.
Klasyczny sos BBQ łączy w sobie trzy smaki: kwaśny, słodki i pikantny. Jest wiele przepisów – właściwie co kucharz to i przepis, ale ten najlepiej pasuje moim gościom.
Składniki
- 680 g passaty czyli cała buelka
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki octu jabłkowego
- 60 g brązowego cukru
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżki papryki węgierskiej wędzonej
- 1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki suszonego imbiru
- 1/2 łyżeczki chili w proszku jeżeli ma być bardziej ostry
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę, smaż cebulę i czosnek, aż zmiękną.
- Dodaj passatę, sos sojowy oraz ocet.
- Gotuj na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż sos odparuje o połowę. Dodaj cukier i gotuj jeszcze przez około 20 minut.
- Dodaj resztę przypraw i gotuj 5-10 minut aż sos stanie się gęsty.
- Po ostudzeniu można dodatkowo zblendować gotowy sos, ale nie jest to konieczne jeżeli nie przeszkadzają Ci kawałki cebuli i czosnku.