Niesamowity sos serowy do nachos-ów podawany na ciepło. Nie ma nic wspólnego z tym co dają w kinach – ten jest po prostu zajebisty! Sprawdza się na każdej imprezie. Można go przyrządzić na ostro i łagodnie (choć o wiele lepszy jest ostry).

Typ dania Party

Składniki

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka tłustego mleka może być potrzeba dodać więcej jeżeli sos ma być rzadszy
  • 100 g sera cheddar ten jest najlepszy do tego, ale możńa użyć innego raczej słonego sera
  • 100 g topionego sera śmietankowego ja używam takiego w "kiełbasce"
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • kilka marynowanych papryczek jalapeno jeżęli ma być ostre
  • pieprz

Przygotowanie

  • Ser cheddar ścieram na tarce o drobnych oczkach
  • W rondelku rozpuszczam masło i dodaję mąkę. Mieszam tak długo, aż składniki się połączą ze sobą.
  • Wlewam mleko i dalej mieszam około 3 minut.
  • Dodaję sery i paprykę w proszku i mieszam dalej żeby nic nie przywarło i żeby wszystko ładnie się rozpuściło.
    UWAGA! Sos gęstnieje stygnąc. Jeżeli będzie podawany na zimno to dodaję więcej mleka, tak aby sos był dość rzadki.
  • Dodaję pokrojoną na małe kawałki paprykę jalapeno (jeżeli ma być na ostro) i doprawiam pieprzem do smaku i oczywiście mieszam i zdejmuję z ognia.

Podobne przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *