Niesamowity sos serowy do nachos-ów podawany na ciepło. Nie ma nic wspólnego z tym co dają w kinach – ten jest po prostu zajebisty! Sprawdza się na każdej imprezie. Można go przyrządzić na ostro i łagodnie (choć o wiele lepszy jest ostry).
Składniki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka tłustego mleka może być potrzeba dodać więcej jeżeli sos ma być rzadszy
- 100 g sera cheddar ten jest najlepszy do tego, ale możńa użyć innego raczej słonego sera
- 100 g topionego sera śmietankowego ja używam takiego w "kiełbasce"
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- kilka marynowanych papryczek jalapeno jeżęli ma być ostre
- pieprz
Przygotowanie
- Ser cheddar ścieram na tarce o drobnych oczkach
- W rondelku rozpuszczam masło i dodaję mąkę. Mieszam tak długo, aż składniki się połączą ze sobą.
- Wlewam mleko i dalej mieszam około 3 minut.
- Dodaję sery i paprykę w proszku i mieszam dalej żeby nic nie przywarło i żeby wszystko ładnie się rozpuściło.UWAGA! Sos gęstnieje stygnąc. Jeżeli będzie podawany na zimno to dodaję więcej mleka, tak aby sos był dość rzadki.
- Dodaję pokrojoną na małe kawałki paprykę jalapeno (jeżeli ma być na ostro) i doprawiam pieprzem do smaku i oczywiście mieszam i zdejmuję z ognia.