Ramen to klasyk kuchni japońskiej. Zazwyczaj przygotowanie tego dania w klasycznej formie zajmuje dużo czasu. Tutaj prezentuję formę prostą, szybką i bardzo smaczną. Wyjątkowa zupa na bazie mleka sojowego.

Typ dania Zupa
Kuchnia Japońska
Tagi chilli, jajko, makaron ryżowy, miso, mleko sojowe, ramen, sos sojowy, zupa
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 35 mins
Porcje 4 porcje
Kalorie (w porcji) 438kcal
szybki ramen na mleku sojowym

Składniki

Mięso

  • 400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 cm imbiru
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki słodkiego sosu chilli
  • 1 łyżeczki chilli w proszku
  • 2 łyżki oleju

Zupa

  • 1,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 3 szklanki mleka sojowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki pasty miso lub
  • 1 łyżeczka gładkiego masła orzechowego
  • 1 łyżeczka chilli w proszku

Dodatki

  • 4 jajka
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego
  • posiekany szczypior
  • sezam

Przygotowanie

Mięso

  • Na głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju.
    Imbir i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię. Ciągle mieszając smażymy ok. 1 minuty (tak aby czosnek się nie spalił).
  • Dodajemy mielone mięso i smażymy mieszając i rozdrabniając,, aż całe mięso będzie wysmażone (ok. 5 minut).
  • Dodajemy 5 łyżek sosu sojowego, 3 łyżki słodkiego sosu chilli i łyżeczkę chilli w proszku. Smażymy przez ok. 2 minuty cały czas mieszając.

Zupa

  • 1,5 szklanki bulionu wlewamy do garnka, dodajemy 3 szklanki mleka sojowego, 2 łyżki sosu sojowego, 0,5 łyżeczki cukru i 1 łyżeczkę masła orzechowego. Pasta miso jest dość słona więc po dodajemy ją po łyżeczce, próbując cały zupa nie jest za słona.
  • Mieszając podgrzewamy, uważając aby zupa się nie zagotowała i nie wykipiała.

Dodatki

  • Jajka gotujemy na pół twardo (żółtka mają być nie do końca ścięte)
  • Makaron ugotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Szczypior siekamy, a sezam delikatnie prażymy na suchej patelni.

Pod​anie

  • Wszystkie składniki powinny być podgrzane przed włożeniem do misek. Do misek wkładamy kolejno: makaron, wlewamy zupę (ok. 2/3 wysokości miski), wsypujemy po jednej stronie mięso, a po drugiej stronie wkładamy po jednym jajku przekrojonym na pół żółtkiem do góry. Całość posypujemy szczypiorkiem oraz sezamem.

Podobne przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *