Ramen to klasyk kuchni japońskiej. Zazwyczaj przygotowanie tego dania w klasycznej formie zajmuje dużo czasu. Tutaj prezentuję formę prostą, szybką i bardzo smaczną. Wyjątkowa zupa na bazie mleka sojowego.
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 35 mins
Porcje 4 porcje
Kalorie (w porcji) 438kcal
Składniki
Mięso
Zupa
- 1,5 szklanki bulionu drobiowego
- 3 szklanki mleka sojowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 0,5 łyżeczki cukru
- 2 łyżki pasty miso lub
- 1 łyżeczka gładkiego masła orzechowego
- 1 łyżeczka chilli w proszku
Dodatki
- 4 jajka
- 1 opakowanie makaronu ryżowego
- posiekany szczypior
- sezam
Przygotowanie
Mięso
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Imbir i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię. Ciągle mieszając smażymy ok. 1 minuty (tak aby czosnek się nie spalił).
- Dodajemy mielone mięso i smażymy mieszając i rozdrabniając,, aż całe mięso będzie wysmażone (ok. 5 minut).
- Dodajemy 5 łyżek sosu sojowego, 3 łyżki słodkiego sosu chilli i łyżeczkę chilli w proszku. Smażymy przez ok. 2 minuty cały czas mieszając.
Zupa
- 1,5 szklanki bulionu wlewamy do garnka, dodajemy 3 szklanki mleka sojowego, 2 łyżki sosu sojowego, 0,5 łyżeczki cukru i 1 łyżeczkę masła orzechowego. Pasta miso jest dość słona więc po dodajemy ją po łyżeczce, próbując cały zupa nie jest za słona.
- Mieszając podgrzewamy, uważając aby zupa się nie zagotowała i nie wykipiała.
Dodatki
- Jajka gotujemy na pół twardo (żółtka mają być nie do końca ścięte)
- Makaron ugotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Szczypior siekamy, a sezam delikatnie prażymy na suchej patelni.
Podanie
- Wszystkie składniki powinny być podgrzane przed włożeniem do misek. Do misek wkładamy kolejno: makaron, wlewamy zupę (ok. 2/3 wysokości miski), wsypujemy po jednej stronie mięso, a po drugiej stronie wkładamy po jednym jajku przekrojonym na pół żółtkiem do góry. Całość posypujemy szczypiorkiem oraz sezamem.