Bardzo pożywna, gęsta i treściwa zupa o intensywnym serowym smaku z delikatnymi mięsnymi pulpecikami. Serki topione nadają daniu delikatny, kremowy smak, któremu nikt nie jest w stanie się oprzeć.

Przepis wywodzi się ze Szwajcarii, jako pochodna fondue. Różne wersje przepisu istnieją w wielu kuchniach świata. Podstawą tej zupy jest bulion warzywny lub rosół z dodatkiem startego lub topionego sera. Bardzo często podawana jest w towarzystwie tostów, klopsików, a w tradycyjnej kuchni polskiej także z lanymi kluskami.

Typ dania Zupa
Kuchnia Europejska
Zupa serowa

Składniki

  • 1 włoszczyzna
  • 1 por
  • 1 seler naciowy
  • 250 g serka topionego
  • masło klarowane do smażenia
  • sól
  • pieprz

Klopsiki

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyzeczka mielonej papryki

Przygotowanie

  • Włoszczyznę obieramy i zalewamy wodą (około 3,5 litra) i gotujemy, aż warzywa staną się miękkie.
  • W między czasie przygotowujemy mięso na klopsiki: wszystkie składniki mieszamy w misce tak aby przyprawy równomiernie połączyły się z mięsem.
  • Wyciągamy warzywa z garnka i odkładamy na później.
  • Z przygotowanego mięsa formujemy kuleczki o średnicy około 2 cm i wkładamy je do do gotującego się bulionu warzywnego.
  • Seler naciowy i pora kroimy na cienkie plastry i smażymy na maśle, aż zmiękną.
  • Klopsiki wyciągamy z bulionu i wkładamy odłożone warzywa oraz usmażony seler z porem i blendujemy całość na gładką masę.
  • Dodajemy serek topiony i gotujemy, aż całkowicie się rozpuści, cały czas  mieszając aby się nie przypaliło.
  • Dodajemy klopsiki i gotujemy jeszcze kilka minut nadal mieszając. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *