Bardzo pożywna, gęsta i treściwa zupa o intensywnym serowym smaku z delikatnymi mięsnymi pulpecikami. Serki topione nadają daniu delikatny, kremowy smak, któremu nikt nie jest w stanie się oprzeć.
Przepis wywodzi się ze Szwajcarii, jako pochodna fondue. Różne wersje przepisu istnieją w wielu kuchniach świata. Podstawą tej zupy jest bulion warzywny lub rosół z dodatkiem startego lub topionego sera. Bardzo często podawana jest w towarzystwie tostów, klopsików, a w tradycyjnej kuchni polskiej także z lanymi kluskami.
Składniki
- 1 włoszczyzna
- 1 por
- 1 seler naciowy
- 250 g serka topionego
- masło klarowane do smażenia
- sól
- pieprz
Klopsiki
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyzeczka mielonej papryki
Przygotowanie
- Włoszczyznę obieramy i zalewamy wodą (około 3,5 litra) i gotujemy, aż warzywa staną się miękkie.
- W między czasie przygotowujemy mięso na klopsiki: wszystkie składniki mieszamy w misce tak aby przyprawy równomiernie połączyły się z mięsem.
- Wyciągamy warzywa z garnka i odkładamy na później.
- Z przygotowanego mięsa formujemy kuleczki o średnicy około 2 cm i wkładamy je do do gotującego się bulionu warzywnego.
- Seler naciowy i pora kroimy na cienkie plastry i smażymy na maśle, aż zmiękną.
- Klopsiki wyciągamy z bulionu i wkładamy odłożone warzywa oraz usmażony seler z porem i blendujemy całość na gładką masę.
- Dodajemy serek topiony i gotujemy, aż całkowicie się rozpuści, cały czas mieszając aby się nie przypaliło.
- Dodajemy klopsiki i gotujemy jeszcze kilka minut nadal mieszając. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.