Zupa z białej kapusty to bardzo dobry pomysł na jesienno-zimowe obiady – jest sycąca i rozgrzewająca. Bardzo prosta w przyrządzeniu z niewielką ilością składników i przypraw które znajdziemy w każdej polskiej kuchni.
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 1 hr 10 mins
Czas całkowity 1 hr 30 mins
Porcje 6 porcji
Kalorie (w porcji) 165kcal
Osprzęt
- Nóż
- Szatkownica
- Duży garnek
Składniki
- 800 g białej kapusty
- 2 l bulionu warzywnego
- 1 duża cebula
- 4-5 ziemniaków
- 400 g pomidorów z puszki (jedna puszka)
- 2 średnie marchewki
- 1 pietruszka
- 0,5 średniego selera
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- ¾ łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
Przygotowanie
- Cebulę i selera kroimy w drobną kostkę. Marchewkę i pietruszkę kroimy na cienkie plasterki. Kapustę szatkujemy, a ziemniaki kroimy w kostkę.
- W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną cebulę.
- Gdy cebula lekko się zrumieni dodajemy kapustę, marchewkę, selera i pietruszkę. Smażymy warzywa przez około 5 minut.
- Zalewamy całość bulionem warzywnym, dodajemy ziarenka ziela angielskiego i liście laurowe. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy przez około 25 min.
- Dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy kolejne 25 minut.
- Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy granulowanym czosnkiem i mieloną papryką. Mieszamy dokładnie i gotujemy jeszcze 5 minut.