Zupa z białej kapusty to bardzo dobry pomysł na jesienno-zimowe obiady – jest sycąca i rozgrzewająca. Bardzo prosta w przyrządzeniu z niewielką ilością składników i przypraw które znajdziemy w każdej polskiej kuchni.

Typ dania Zupa
Kuchnia Polska
Tagi kapusta, pomidory, wege, zupa
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 1 hr 10 mins
Czas całkowity 1 hr 30 mins
Porcje 6 porcji
Kalorie (w porcji) 165kcal
Zupa z białej kapusty

Osprzęt

  • Nóż
  • Szatkownica
  • Duży garnek

Składniki

  • 800 g białej kapusty
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 1 duża cebula
  • 4-5 ziemniaków
  • 400 g pomidorów z puszki (jedna puszka)
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 0,5 średniego selera
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • ¾ łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego

Przygotowanie

  • Cebulę i selera kroimy w drobną kostkę. Marchewkę i pietruszkę kroimy na cienkie plasterki. Kapustę szatkujemy, a ziemniaki kroimy w kostkę.
  • W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną cebulę.
  • Gdy cebula lekko się zrumieni dodajemy kapustę, marchewkę, selera i pietruszkę. Smażymy warzywa przez około 5 minut.
  • Zalewamy całość bulionem warzywnym, dodajemy ziarenka ziela angielskiego i liście laurowe. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy przez około 25 min.
  • Dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy kolejne 25 minut.
  • Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy granulowanym czosnkiem i mieloną papryką. Mieszamy dokładnie i gotujemy jeszcze 5 minut.

Podobne przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *