Jamajcan Jerk Chicken
Print

Jamaican Jerk Chicken

Course Danie główne, Grill
Cuisine Karaibska

Ingredients

  • 1 kg udek z kurczaka bez kości i skóry
  • 0,25 szklanki oliwy
  • 3 dymki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 papryszki Habanero lub Scotch Bonnet
  • 2 łyżki tymianku może być suszony
  • 1 łyżka mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru brązowego można zastąpić rumem dla wzbogacenia smaku
  • 0,25 łyżeczki cynamonu
  • 0,25 łyżeczki gałki muszkatułowej
  • 0,5 limonki
  • 0,25 szklanki wody
  • 1 pęczek szczypioru

Instructions

  • Wyciśnięty sok z limonki wraz z pozostałymi składnikami (poza kurczakiem i szczypiorem) wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę.
  • Kawałki kurczaka zanurzyć w marynacie i pozostawić w lodówce na co najmniej 1 dzień.
  • Po wyjęciu z lodówki, kurczaka ułożyć na grillu na wyżej zawieszonym ruszcie i grillować około 30-40 minut często przewracając. W przypadku przygotowywania kurczaka na grillu elektrycznym lub patelni (najlepiej grillowej) ustawić temperaturę około 140 stopni.
    Kurczak ma być soczysty, więc należy uważać aby go nie wysuszyć. Marynata przybierze ciemną barwę, ale dokładnie taki jej kolor ma być.
  • Przed podaniem posypać poszatkowanym szczypiorem.